Kihirdették a napelemesek 12 pontját

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség az aktuális napelempiacot korlátozó kihívásokkal szembe állított 12 pontban olyan célkitűzéseket határozott meg, amiben az idei évben változásokat szeretne elérni.

Mit kíván a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség? Legyen napenergia, jogbiztonság és egyetértés.

1. A napelempályázatok (kivitelezőinek) azonnali kifizetése.
2. Piaci alapú átvételi árak a bruttó elszámolásban.
3. Kiszámítható és egyértelmű jogszabályi környezet.
4. A napelemes rendszerek áfája 0%.
5. A 2023. december 31. előtti napelemes rendszerek szaldó elszámolását.
6. 0-8 kVA inverterek engedélyezése 1-fázison.
7. Energiaközösségek.
8. Robin Hood adó eltörlése a naperőműveknél.
9. Kereskedelmi célú naperőművek azonnali engedélyezése.
10. Alanyi jogon igényelhető támogatást.
11. Országos hálózati feltáplálást.
12. Szakmai egyeztetést a napelemszövetséggel (MNNSZ).

„A 12 ponttal egy olyan kampányt indítunk, ami egyértelműen mutat rá azokra az akadályokra, amik jelenleg a napenergia hatékony felhasználásának és a napelemek terjedésének útjában állnak. A szövetségünk céljai, hogy ezek a pontok egyértelműek legyenek mind a napelempiac résztvevőinek, mind a jogalkotóknak és természetesen a felhasználóknak egyaránt. A 12 pontot elsősorban kihívásnak gondolom, nem támadásnak szánjuk, arra szeretnénk vele felhívni az érintett szervezetek, jogalkotó figyelmét, hogy segítsenek ezen akadályok elhárításában és biztosítsák a napenergia felhasználásnak minél szélesebb lehetőségét” – ismerteti a szövetség céljait Szilágyi László, az MNNSZ alelnöke.

A 12 első pontja a napelempályázatok azonnali kifizetését sürgeti, ami különösen érdekes, hogy pont az új Napenergia Plusz Program előregisztrációjának nyitónapján 2024. január 15-én jelentette meg a szövetség a közösségi oldalán.

„Sajnos még a 2021-es 100%-os (RRF) napelemes pályázatok kifizetése sem történt meg, ami egy nagyon összetett problémát okoz. Egyrészt e miatt több elkezdett napelemes beruházás nem tudott lezárulni, így nagyon sok háztartásban nem tudták befejezni a telepítéseket, mert évek óta húzódnak a kifizetések. Az új pályázatban ugyan azoktól a kivitelezőktől várják, hogy megint saját pénzüket kockáztassák és beláthatatlan időre, kamatmentesen és árfolyamkockázattal hitelezzenek, akik a korábbi pályázatokból sem lettek kifizetve. Ez szinte az összes kivitelező tagvállaltunkat hátrányos helyzetbe hozza” – hívta fel a figyelmet a problémára Kiss Ernő, a szövetség elnöke.

Az MNNSZ 12 pontja egy aktuális és komplex kihíváscsomag. A szövetség bízik abban, hogy minden pontban sikerül a jogalkotókkal és érintett szervezetekkel egyeztetni és előrelépést elérni, hiszen ez nem csak a tagok, hanem az egész ország érdeke. A szövetség hangsúlyozza, hogy a felsorolt pontokkal nem támadni szeretnének, hanem gyors megoldást találni a problémákra. A célok deklarálásával tiszta és egyértelmű célok mentén akarnak haladni a megoldás felé.