Már 3 perc alatt kiszámolható egy vállalkozás karbonlábnyoma

A vállalati fenntarthatóság, az érkező EU-s jogszabályok, valamint az ezek nyomán megjelenő piaci elvárások új kihívások elé állítják a hazai vállalkozókat. A nagyvállalatok megkövetelhetik beszállítóiktól az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) átláthatóságot, melyek közül a karbonlábnyom kiszámítása az egyik legnehezebb és legösszetettebb feladat.

A fenntarthatóság első lépése, hogy a cégek felmérjék, jelenleg milyen kibocsátási értékkel jár a tevékenységük. Ezt követően lehet cselekvési tervet és célokat megállapítani. Az ehhez szükséges tudás és erőforrás – érthető módon – sok esetben nincs jelen a hazai vállalatoknál – különösen a mikro- és kisvállalkozói szegmensben.

Az OPTEN és a Mastercard ma indította el a közösen fejlesztett doyourcarbon.hu weboldalt. A szolgáltatás elsősorban a KKV-k és az egyéni vállalkozók számára hasznos, hiszen segítségével komoly lépést tehetnek a fenntartható működés, valamint annak követhetősége és átláthatósága felé. A doyourcarbon.hu lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy külső szakértő igénybevétele nélkül, pár perc alatt készíthessenek el egy becsült karbonlábnyom számítást.  

A felület az innovatív open-banking technológiáját használja, amely a Mastercard nemzetközileg auditált karbonlábnyom kalkulátorával, valamint a OPTEN hiteles cégadataival és elemzéseivel lehetővé teszi a becsült CO2 kibocsátás kiszámítását. Ez pedig igen jó szolgálatot tehet a beszállítói láncokban elvárt adatszolgáltatásnál is. Az új szolgáltatás különösen azoknak a cégeknek kínál megoldást, melyek számára a karbonlábnyom számítás egyéb módjai nagy humán és költségráfordítás miatt komoly nehézséget jelentenének.

A weboldal gyors, digitális lehetőséget biztosít a cég karbonlábnyomának kiszámítására. Az eredmény pedig felhasználható önálló oklevélként, az ESG riport szerves részeként, vagy akár egy saját weboldalra elhelyezhető, havonta frissülő karbon badge-ként is.  Ezek a felhasználási módok jelentősen hozzájárulnak a transzparens működéshez. 

Fotó: Getty Images