Össze kell hangolni a bérlők és a bérbeadók ESG-igényeit

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kereskedelmi ingatlanokra Európában a nettó zéró célok elérése érdekében – állapította meg a CBRE legújabb európai kutatása. A tulajdonosoknak a bérlőkkel és a kereskedelmi ingatlantanácsadókkal közösen kell kidolgozniuk a gyors és széles körű szén-dioxid-mentesítés lépéseit a siker érdekében. A felmérés szerint azonban problémát jelenthet, hogy a bérlők, a bérbeadók és a befektetők ESG-célja, a kitűzött határidők, illetve eszköztár nem minden esetben egyezik. 

A proaktív dekarbonizációs terv minden vállalat számára létfontosságú, és a legtöbben azzal is egyetértenek, hogy az energiahatékonyság növelése az egyik legfontosabb rövidtávú lépés, amely azonnali kibocsátáscsökkentést eredményez.  Ezt bizonyítja a CBRE felmérése is: az európai bérbeadók és befektetők 88 százaléka, míg a bérlők 86 százaléka számára döntő, hogy egy ingatlan milyen energiafogyasztást csökkentő funkciókkal rendelkezik. A felmérésből az is kiderült, a bérlők több mint 30 százalékát tántorítja el az üzletkötéstől, ha az épület nem rendelkezik semmilyen kibocsátást csökkentő jellemzővel, míg a helyszíni megújuló energiaforrásokkal és a környezeti hatásokat csökkentő okoseszközökkel rendelkező ingatlanokért a többségük még a magasabb költségeket is vállalná.

Egyre népszerűbbek a “zöld” bérleti szerződések

Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az épületek fenntarthatósága érdekében a bérlőknek érdemes minél korábban bekapcsolódniuk a fejlesztésbe, hogy a terek gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból is a lehető leghatékonyabbak legyenek. Ez a párbeszéd teszi lehetővé, hogy az épületek minél hosszabb ideig kiszolgálják a bérlők igényeit és ne váljanak elavulttá. Az úgynevezett Green Lease, azaz a „zöld” bérleti szerződési záradék egy hatékony eszköz erre, amely akár önálló dokumentumként, akár a szerződés részeként meghatározza, a bérbeadóknak és a bérlőknek milyen mértékben kell együttműködniük az ingatlanok fejlesztésében, ezzel is hozzájárulva mindkét fél fenntarthatósági stratégiáihoz. A „zöld záradék” segítheti az átláthatóságot és javíthatja az adatáramlást, azonban ez csak az út kezdetét jelenti: a valódi eredményességért fontos a bérlő és a bérbeadó közti folyamatos kapcsolat, a szoros együttműködés és a folytonos nyomonkövetés is. Ez utóbbi miatt a szakemberek úgy vélik, a jövőben kiemelt szerepet fog kapni a technológia és a digitalizáció, hiszen ezek elengedhetetlenek az adatgyűjtés automatizálása szempontjából.

A bérlői oldalon sokrétűbbek az ESG-célkitűzések 

A bérlők ESG-t támogató kezdeményezései jóval sokrétűbbek, mint a bérbeadóké, illetve a befektetőké. Míg 87 százalékuk az üvegházhatásért felelős gázok visszaszorítását, 77 százalékuk a nyersanyagfelhasználás és a hulladéktermelés csökkentését, 65 százalékuk a lég- és vízszennyezés visszaszorítását tűzte ki legfőbb céljául, megközelítőleg azonos százalékuk számára fontosak a társadalmi aspektusok is. A bérlők 74 százaléka tartja fontosnak a munkatársak egészségének és jólétének javítását, míg 76 százalékuk célkitűzései közt szerepel a társadalmi mobilitás, társadalmi igazságosság, egyenlőség és/vagy sokszínűség javítása. Bár a befektetők és a bérbeadók számára csábító lehet, hogy kizárólag az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére összpontosítsanak, a felmérés kimutatta, hogy a bérlők ennél Európa-szerte holisztikusabb megközelítést igényelnek.