Prága karbonsemleges városrészt épít

Prága jelentős dekarbonizációs projektet tervez – a város első, gáztól és széntől független, klímasemleges városrészének megépítését.

A prágai városi tanács által jóváhagyott tanulmány szerint ez a városközponthoz közeli legnagyobb barnamezős területen – az új Bubny-Zatory negyedben – épülhet meg. „Teljesíteni fogjuk Prága 2030-ig szóló klímatervét, és egyúttal jelentősen csökkentjük az orosz gáztól való függőségünket. Így mintegy 29 millió köbméter gázt takarítunk meg” – mondta el a cseh főváros infrastruktúráért felelős tanácsosa, írja az euronews.com.

A projekt keretében a bubeneči központi szennyvíztisztító telepre tervezett Energiaközpont (Energocentrum) hő-, és hideghőjét hasznosítják, amely a szennyvíz felhasználásával termel majd hőt. A tisztítómű jelenleg másodpercenként 3 köbméter vizet dolgoz fel, és hőmérséklete egész évben nem csökken 15 Celsius-fok alá.

„Nagy teljesítményű hőszivattyúkkal 110 fokra tudjuk felmelegíteni a vizet, majd ezt a melegvízet a felhasználási helyre juttatjuk” – ismerteti a prágai vízművek igazgatója. Az új Bubny-Zatory városrész több mint 100 hektáron terül majd el, és 11 ezer lakásban akár 25 ezer embernek lehet az otthona.

Fotó: Getty Images – illusztráció