Rohamtempóban épül a távhőrendszer Bécsben

Az osztrák fővárosban 2040-ig hatszázezer háztartást akarnak gázfűtésről alternatív fűtési rendszerre átállítani. Ebben kulcsszerepet szánnak a távhőnek. A Wien Energie a város 4 pontján gyorsított tempóban építi ki a távhőhálózatot, hogy minél több tapasztalatot szerezzen. Így később sokkal gyorsabban tudja majd a város egész területén kiépíteni a távhőt – vagy alternatív megoldást kínálni.

Az osztrák fővárosban jelenleg a hőigény 40 százalékát fedezik távhővel, 2040-re ezt az arányt 56 százalékra szeretnék emelni. Ezzel párhuzamosan teljesen klímasemlegessé szeretnék tenni a most még bő 50 százalékban a földgáztól függő távhőtermelést, valamint 600 ezer háztartást akarnak gázfűtésről alternatív fűtési rendszerre átállítani, írja a greenfo.hu.

A klímasemlegesség elérésében a hőszivattyúknak és a mélységi geotermiának szánnak kulcsszerepet: a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie az elkövetkező öt évben összesen 1,8 milliárd eurót fordít az energiarendszere átalakítására. „Az energiaválságra a legjobb hosszútávú megoldás, ha elszakadunk a földgáztól” – vélekedik ezzel kapcsolatban Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezetője.

A kitűzött célok természetesen a Wien Energie-t is óriási kihívások elé állítják, hiszen eddig ott építették ki a távhőt, ahol stratégiailag indokolt, technikailag lehetséges és gazdaságos volt. Ahhoz azonban, hogy 2040-ig 600 ezer háztartásnak tudjanak alternatív fűtési megoldást ajánlani, olyan helyeken is ki kell építeni a hálózatot, ahol esetleg kevésbé éri meg, vagy hőszivattyúkkal, földszondákkal kell helyettesíteni.

A bécsi távhőhálózat több mint 1.300 kilométeres hosszával már most is Európa egyik legnagyobbjának számít. A Wien Energie jelenleg 440 ezer bécsi háztartást és 7.800 üzleti ügyfelet lát el távhővel, évente átlagosan 70 megawatt hőigényű új ügyfelet köt rá a hálózatra.

Fotó: Getty Images