Indulhat a pécsi egyetem energetikai korszerűsítési programja

Well és Zöld 2022-07-25

A Pécsi Tudományegyetem 17 épület energetikai felújításának előkészítésére nyert pályázatot. A projektet uniós forrásból, összesen 421,49 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból fogja megvalósítani az intézmény. A projekt részeként az érintett épületek energiatakarékosságára irányuló tervek elkészítése és ezek alapján a kivitelezési közbeszerzések elindítása és lezárása a cél.

A Pécsi Tudományegyetem az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordít a „Zöld Egyetem”-mé válásra. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítések már az objektív mérőszámokban is megmutatkoznak, a Green Metric által végzett Zöld Egyetemi Világrangsorolásban 2021-ben az előkelő 42. helyen végzett a PTE, a kezdeményezésben résztvevő 11 magyarországi egyetem közül pedig a legjobb pozícióban zárt. A fenntartható, zöld koncepció egyik alappillére a környezeti erőforrásokkal való észszerű gazdálkodás, az energiahatékonyság. 

A Green Metric fent hivatkozott rangsorában az infrastruktúra állapotát mérő kategória pontozását megvizsgálva viszont látható, hogy van még hova fejlődnie a PTE-nek, ezért indokolt a rosszabb állapotban lévő épületek energetikaihatékonyságának fejlesztése.

Ezért nyújtott be pályázatot a Pécsi Tudományegyetem, és KEHOP pályázati forrásból összesen 421 489 814 Ft támogatásban részesült 17 épületének energetikai felújításának előkészítésére. A pályázatban a későbbi beruházások előkészítéseként az ingatlanok energetikai felújításával kapcsolatban a kiviteli tervek elkészítését és a kivitelezési közbeszerzési eljárások lefolytatását vállalta a PTE.

A tervezett állapotot bemutató energetikai tanúsítványok teljeskörű energetikai felújítást szorgalmaznak több épület esetében is, mely magába foglalja a nyílászárók cseréjét, hőszigetelést, napelemek telepítését, a világítástechnika, a fűtési és a légtechnikai rendszer korszerűsítését egyaránt. A felsorolt energetikai fejlesztésekkel egy ingatlan kivételével jobb energetikai besorolási osztályba kerülnének az épületek, 9 ház esetében pedig BB-s energetikai besorolás, vagyis közel nulla energiaigény elérése valósulhat meg, így az Egyetem számára a projekt közép- és hosszú távon is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Fotó: Pécs - illusztráció - Getty Images

Partnereink