A fenntartható jövő záloga az aktív cselekvés. Jön a Zöld Építés Hete!

A World Green Building Council idén szeptember 11. és 15. között rendezi meg a Nemzetközi Zöld Építés Hetét.

Az épített környezet okozza az energiával kapcsolatos globális széndioxid-kibocsátás legnagyobb részét (37%). A Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez elengedhetetlen a rendszerszintű átállás és ennek a folyamatnak fontos szereplője az építőipari ágazat.

Az idei Zöld Építés Világhete– #BuildingTheTransition – arra szólítja fel a globális építőipart, hogy gyorsítsa fel az átalakulást annak érdekében, hogy mindannyiunk számára élhető, energiahatékony és igazságos jövőt biztosítson. Az egy hetes eseménnyel az a célunk, hogy megmutathassuk, hogy innovatív gondolkodásmóddal, és a helyi megoldások előtérbe helyezésével hogyan lehet az épített környezetet fenntarthatóvá alakítani, olvasható a hugbc.hu oldalon.

Idén sor kerül a világ első globális állapotfelmérésére is (Global Stocktake), amelynek segítségével várhatóan feltérképezésre kerülnek a Párizsi Megállapodás végrehajtása terén tett erőfeszítéseink eredményei. A világ vezetői világszerte arra kíváncsiak, hogy milyen messzire jutottunk el, és hogy vajon mennyire messze kell még elérnünk ahhoz, hogy megbirkózzunk a globális felmelegedés legsúlyosabb hatásaival, mint a humanitárius kihívások vagy a gazdasági bizonytalanság.

Metamorfózis

Az egész világon globális átalakukásra van szükség ahhoz, hogy  egészséges összhang jöjjön létre a természet és az emberiség között. Ahhoz, hogy gyors, hatékony és működőképes legyen az átalakulás, szisztematikus transzformációra van szükség minden egyes szektorban. Beleértve az építőipart is. Meg kell értenünk, hogy ezek a változások önmaguktól nem történnek meg. Meg kell tanulnunk, hogy mivel jár ez az átalakulás és hogyan lehet azt eredményesen létrehozni. Ahhoz, hogy szükséges transzformáció létrejöjjön az összes érdekelt fél együttműködésére és hatékony cselekvésére van szükség. Ennek alapvető feltétele egy nem megszokott, disztruptív, a korábbi gondolkodásmintákkal szembemenő, de jövőbiztos gondolkodásmód kialakítása és annak gyakorlatban alkalmazása.

A World Green Building Council idén szeptember 11-15 között a fenntartható átmenet (#BuildingThe#Transition) jegyében rendezi meg a Nemzetközi Zöld Építés Hetét és a következő három témában tart majd világszerte rendezvényeket: energetikai átállás, regeneratív fejlődés és igazságos átmenet. Az idei programsorozat kapcsolódik majd az ENSZ 2023-as fenntartható fejlődési célokkal foglalkozó csúcstalálkozójához is (szeptember 18-19.). A 17 fenntartható fejlődési cél közül 11-et mutat majd be, amelyek elengedhetetlenek a fenntartható épített környezet katalizálásához.

A fenntartható átmenet (#BuildingThe#Transition) három témája rávilágít arra, hogy az épített környezet hogyan támogathatja a Párizsi Megállapodást és az ENSZ fenntartható fejlődési céljait:

Az energetikai átállás

Az energetikai átállás többről szól, mint a megújuló energiára való átállásról. Teljes rendszerszintű változásokra van szükség. Az épített környezet minél gyorsabb átalakítására van szükség, olyan épületek létrehozására, amelyek csökkentik az energiaigényt, tárolják és megosztják a tiszta energiát, és több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak. A tiszta technológiákba való befektetés és a méretgazdaságosság ösztönzése kiemelkedően fontos. A meglévő épületek mélyfelújítása és energiahatékonyságának fejlesztése elkerülhetetlen ebben a folyamatban.

A regeneratív fejlődés

Bolygónk erőforrásai biztosítják számunka az életet, de ezek az erőforrások végesek. Nekünk embereknek úgy kell részt vennünk a természetes rendszerek körforgásában, hogy az fenntartható legyen és egészséges. Ennek a rendszernek részét képezi az épített környezet is, amelynek szintén összhangban kell működnie a természetes körforgással. A természetvédelem nem csak a biológiai sokféleség védelmét jelenti, hanem az eddig megszokott rendszereink működésének helyreállítását, regenerálását és a természetalapú megoldások előtérbe helyezésével. Annak érdekében, hogy hosszú távon egy virágzó, a teljes építési értékláncban fennálló körforgásos gazdasági modell léphessen működésbe.

Az igazságos átmenet

Az éghajlati igazságosságot nem érhetjük el társadalmi igazságosság nélkül. Azok szenvedik el a legnagyobb következményeket, akik a legkevésbé járultak hozzá a környezet pusztulásához. Az egyenlőség nem azonos a méltányossággal. Az igazságos átmenet előmozdítása az épített környezetben elkötelezett szolidaritást jelent az emberi jogok védelmével kezdve, a pénzügyi folyamatokon át, az ellátási láncoktól a geopolitikáig.

A World Green Building Council hazai szervezeteként a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete is számos hazai programmal készül erre a hétre, amelynek részleteit a nyár folyamán publikálják.

Fotó: Getty Images