Forgalomba állította második e-kamionját az Aldi

Az ALDI Magyarország elkötelezett az úttörő környezetvédelmi intézkedések és megoldások iránt. A vállalat 2021 után immár második elektromos teherautóját állította napi rendszeres forgalomba, amely jellemzően a budapesti belvárosban található üzleteket szolgálja zéró lokális károsanyag-kibocsátás nélkül.

Az ALDI mint az ország legdinamikusabban fejlődő diszkontáruházlánca 2023-ban tovább bővítette e-flottáját egy Scania teherautóval. A háromtengelyes, 27 tonna össztömegű, speciális hűtődobozos felépítménnyel ellátott teherautót egy 230 kW teljesítményű villanymotor hajtja, amelyhez az elektromos áramot kilenc akkumulátorcsomag biztosítja, ezek névleges kapacitása 300 kWh.

Az új e-kamionnak nem csak a hajtása, hanem a rakterének hűtése is az akkumulátorokról üzemel. A jármű működését zöldárammal, vagyis megújuló forrásból származó villamos energiával biztosítja az áruházlánc, így nem csupán menet közben emissziómentes a jármű, hanem a töltése sem jár károsanyag-kibocsátással. A teherautó egyetlen feltöltéssel mintegy 180 kilométert tud megtenni, így a Budapesten és Pest vármegyében található üzletek közül naponta 5-6 áruházat képes ellátni áruval.

A teljesen lemerült akkumulátorokat 5,5 óra alatt lehet feltölteni, de erre jellemzően nincs szükség, hiszen rakodás közben is az e-töltőre csatlakozik a jármű. A rakteret maximálisan kihasználva 18 raklapnyi áru fér el benne, így egyetlen fuvarral akár több üzletet is képes kiszolgálni. Sofőrbarát kialakítása miatt könnyű vezetni, szinte zajtalan működésének köszönhetően feltűnést kelt, ahol megjelenik.

„A kiskereskedelmi láncok közül 2021-ben elsőként állítottunk napi forgalomba e-kamiont, most pedig újabb elektromos teherautóval bővült a flottánk. Egy havonta 1800 liter gázolajat felhasználó dízelüzemű járművet tudunk vele kiváltani, a lokális CO2-kibocsátása pedig mintegy 550 g/km-rel alacsonyabb. Az első e-kamionunk immár több mint 71 000 km-t tett meg, 2800 alkalommal vitt árut üzleteinkbe, amely során 55 tonnával csökkentettük CO2 emissziónkat” – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.