Megérkezett a legújabb generációs zöld irodaház!

A verseny az „Advancing Net Zero” (ANZ), azaz a WorldGBC (Zöld Épületek Világtanácsa) globális projektjéhez kapcsolódik, amely elősegíti és támogatja, hogy 2050-re már csak nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületek legyenek. A világszervezet hongkongi tagvállalata ehhez kapcsolódóan versenyt rendezett azzal a céllal, hogy a szakemberek a határok feszegetésével olyan ingatlanokat tervezzenek, amelyek az elkövetkezendő időszak kihívásainak megfelelnek és jó gyakorlatok bemutatásával elősegítik, hogy 2050-re minden épület elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátást.

Ezeknek a céloknak felel meg a Treehouse néven futó koncepció, amely egy wellnesz-központú irodaház az új generációk számára, vagyis ezzel stílszerűen szólva elkezdődött a jövő. Az épület szinte beágyazódik a természetbe, mintha szimbiózist alkotnának. A biofília igazi magasiskolája, hiszen a terv többek között zöld falakat, homlokzatot, teraszokat, őshonos városi erdőt, növényzetet, napelemes kéményt és kiváló szellőztető rendszert is magában foglal.

A biofil dizájn összeköti az embereket és a természetet, utóbbit mintegy beágyazva a városi szövetbe, vagyis a díjnyertes Treehouse minden lehetséges módon integrálja a természetet az épületbe. A ferde homlokzati rendszer a nap mozgását figyelembe véve árnyékolja az ingatlant, ami csökkenti az irodaház felmelegedését. Az épülethez tartozó fák lombkorona-potenciálja a telek nyitott területének 40%-át fedi le, így minden időjárási viszonyok között védelmet biztosít az épületnek és használóinak, különösen a nyári hőség idején.

A valódi zöld megjelenése jó hatást gyakorol a dolgozók lelkiállapotára, a munkahelyi jóllét irányába tett jelentős lépés, hiszen a kutatások újra és újra kimutatják, hogy a hideg, steril, élettelen terek negatívan befolyásolják a hangulatunkat. A biofil elemek csökkentik a stresszt, sőt, felgyorsítják a betegségből való felépülést is, és akár 20%-kal növelik a kognitív készséget és a termelékenységet.

A természetes fény és szellőztetés, a napenergia-termelő létesítmények vagy éppen a mesterséges vízesés a fenntarthatóság igazi úttörőjévé avatják az irodaházat a változó világunkban. A koncepció egy intelligens, aktív épületrendszerre épül, amely lehetővé teszi a belső terek energiafogyasztásának optimalizálását a használati szokásoknak megfelelően.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy elnyertük a díjat, amely megerősíti az elkötelezettségünket a sokemeletes, nagy sűrűségű városi területeken található épületek fejlesztése iránt, miközben az emberi egészséget és jóllétet helyezzük előtérbe. A Treehouse-t a változás katalizátorának tekintjük, amely nem csak egy munkahely, hanem elültetett magként növekedni fog” – mondta korábban Bryant Lu, a Ronald Lu & Partner alelnöke.

A WorldGBC szerint jelenleg világszerte az épületek felelősek az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 39%-áért, ezért nagyon fontos az azonnali cselekvés az épített környezet szén-dioxid-mentesítésére.

Kép: Ronald Lu & Partners Facebook-oldal