Az ipar teljesítménye talán túl van a mélyponton

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 májusában az egy évvel korábbihoz képest 6,9 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene. Ez lényegesen kedvezőbb adat, mint az áprilisban látott 8,3 százalékos csökkenés, ráadásul az előző hónaphoz képest az ipar teljesítménye már 1,6 százalékos növekedést mutatott – idézte fel csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy „ezzel az eredménnyel a szankciók okozta mélypontján az ipari termelés túljuthatott, az év további részében várhatóan újra növekedési pályára áll az ágazat, miközben továbbra is az autóipar és a villamos berendezések gyártása jelentik a húzóerőt.”

Hozzátette, hogy a háború és a szankciók okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében a kormány kimentette a vállalkozásokat a fix áras áramszerződésekből, továbbá a Széchenyi Kártya Programon és a Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogramon keresztül olcsó forrásokat biztosít. A hitelprogram 1000 milliárd forintos keretéből már 641 milliárd forintot tesz ki a szerződött hitelállomány, a források legnagyobb része a feldolgozóiparba, a kereskedelem és gépjárműjavítás területére irányul – emlékeztetett az államtitkár.

A GFM leszögezte, a kormány által indított programok hozzájárulnak az ipar teljesítményének növeléséhez, az 1,5 százalékos GDP növekedés eléréséhez, valamint a munkahelyek és a családok megvédéséhez.

Fotó: Getty Images