BMI: mérsékelt felívelés a feldolgozóiparban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll.

Az indexek többnyire csökkentek, hat index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,5 százalékponttal csökkent október után. A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 1,8 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index immár 50,0 felett áll, értéke 15,3 százalékponttal nőtt.

A vásárolt készletek index szűkülést mutat, az index értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb novemberben. A külpiaci mutatók közül az import indexe 1,7 százalékponttal emelkedett, az exporté 0,6 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 19,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,9 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 0,2 százalékponttal nőtt e hónapban.

A 2023 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (52,3) értéknél. November átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb november havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi novemberben. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe magasabb októberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legmagasabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét visszaesést mutat. Az indexérték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett októberhez képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében az novemberi index nőtt, az indexérték az árak mérséklődését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe novemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók közül az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében mérsékelt javulás figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódik.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, fatermékek és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fémből és üvegből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images