Februárban enyhén csökkent a konjunktúraindex

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti bizalmi index 5,3 pontra romlott februárban a januári 6,4 pontról, a fogyasztói bizalmi index pedig kismértékben, mínusz 17 pontra javult mínusz 17,8 pontról. Az üzleti szféra áremelési szándéka tovább erősödött, főleg a februárban amúgy is minden tekintetben optimistábbá vált szolgáltató cégek körében és az építőiparban – jelezték a közleményben.

A kereskedelmi cégek körében ugyan némi gyengülés következett be, de így is e cégek mintegy 70 százaléka készül áremelésre. A gazdaságkutató ismertette: az üzleti szférán belül februárban a szolgáltató cégek kivételével minden ágazat pesszimistábbá vált, főleg az ipar; az ipari bizalmi index februárban a tavaly évvégi szint alá esett. Egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak és a készletszintnek a megítélése, gyengültek a termelési várakozások, az exportrendeléseket azonban a januárinál kedvezőbbnek érezték a válaszadók. Az építőipari termelők februári hangulata lényegében megegyezett a decemberivel.

A kereskedelmi bizalmi index minimálisan csökkent; ez az egyetlen ágazat, ahol valamivel több a pesszimista, mint az optimista vállalkozás. A szolgáltatói bizalmi index februárban megközelítette a Covid-válság kezdetétől számított időszak csúcspontját. Februárban megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának három hónapja tartó csökkenése, főleg a szolgáltató cégek optimizmusának köszönhetően – jelezte a gazdaságkutató.

Ugyanakkor rámutattak: a lakosság munkanélküliségtől való félelme két hónapos gyengülés után érezhetően markánsabbá vált. A fogyasztók inflációs várakozása több hónapos erősödés után harmadik hónapja gyengül. A lakosság saját pénzügyi helyzetét a januárinál kedvezőbbnek, lényegében a válság előttivel azonosnak érezte. Az emberek saját jövőbeni megtakarítási képességének a megítélése elérte mindenkori csúcspontját – tájékoztatott a GKI.

Fotó: Getty Images