Indul a magyar repülőgépgyártó kínai beruházása

Hamarosan megkezdődik az a 175 millió euró értékű beruházás, amelynek keretében a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. (Magnus Aircraft) kínai leányvállalata egy repülőgépek gyártását szolgáló, 18 ezer négyzetméteres épületkomplexumot létesít az ázsiai országban.

A Pécs melletti pogányi reptéren saját fejlesztésű kisrepülőgépek gyártásával, elektromos meghajtású repülőgép fejlesztésével foglalkozó vállalat tájékoztatása szerint a társaság vezetése a közelmúltban látogatott Kínába, hogy tájékozódjon a tavaly szeptemberben elindult projekt állásáról. A korábbi megállapodás értelmében egy bemutatóterem, egy kompozit, egy repülőgép összeszerelő, egy karbantartó üzemegység, valamint az Óbudai Egyetem közreműködésével egy fejlesztési központ – valósul meg Sanghaj közelében, Vuhszi városában.

A 175 milló eurós, 70 százalékban kínai állami támogatással, egy helyi repülőtéren zajló beruházás keretében a bemutatóterem fél éven belül elkészül, az első üzemegység kivitelezése pedig júliusban indul. A kínai-magyar vegyesvállalat, a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing a beruházás végeztével a tervek szerint összesen 300 munkahelyet hoz majd létre, míg a magyar kollégáknak vezető szerepet biztosít.

Boros László, a Magnus Aircraft vezérigazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy már 2017-től, a pogányi beruházásuk megkezdésekor tervezték a piacnyitást Kína felé. Hozzáfűzte: a kínai beruházás eredményeként az első időszakban összeszerelés és fejlesztés valósul majd meg. Emlékeztetett: a beruházás annak köszönhetően indulhat el, hogy 2022 elején a Magnus Fusion típusú repülőgépe megkapta típusengedélyét a Kínai Polgári Légiközlekedési Hatóságtól (CAAC).

A kínai látogatás során a cég hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a Rizhao Wohe Aviation Service Co., Ltd. vállalattal is, amely 50 darab Fusion repülőgépet rendelt meg 65 millió jüan értékben. A megrendelés teljesítésére három éven belül kerül sor. A stratégiai együttműködési szerződés aláírását követően kereskedelmi megállapodást kötött a kínai társaság és a Magnus Aircraft Zrt. kínai leányvállalata, amely évi 45 repülőgép értékesítési célt is tartalmaz a régióban – számolt be a vezérigazgató.

Fotó: magnusaircraft.com