Megújul a Városmajor! Indul a tervezési pályázat

A tervpályázat a Városmajor megújításának első lépése. A cél egyértelmű: Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.  A kiírók az alapok és a részletek kidolgozásában szorosan együttműködnek Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is.

A Városmajor Buda első közkertje, komoly történeti múlttal rendelkezik. Sok budai polgár és budai család kötődik ide, a park mindennapjaik része – ma mégsem méltó ehhez a kitüntetett szerephez. Ahogy nőtt a város, az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét. A zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Ráadásul több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Major – írja facebook bejegyzésében Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A számos fejlesztési törekvés részeként bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek. A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnék erősíteni. Több és jobb minőségű zöldfelületet hoznak létre: tisztásokat, gondozott pihenőtereket. Új fákat is ültetnek, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

Megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek el. Emellett rendbe teszik a park bejáratait, újra gondolják a belső ösvényeket, úthálózatot. Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, a tömegközlekedés irányából. A belső úthálózatot úgy építik át, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen. A szomszédos Vérmezővel pedig új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítanak.

Minden korosztályt, minden igényt kiszolgáló parkot építenek, ezt szolgálják majd a tematikus parkrészek. A sportolni vágyók számára meghosszabbítják, szélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, megújítják és kényelmes öltözővel szerelik fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítanak ki. A mozgáskorlátozottakra is gondolnak – a Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz.

Emellett jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantálják, hogy a Városmajor napnyugta után is biztonságos legyen. Külön erre a célra kialakított területen, változatos játékokkal, hogy négylábú barátaink is jól érezzék magukat. A cél, hogy a különböző parkhasználók (kutyások, sportolók, pihenni vágyók) szempontjai között egy jó egyensúlyt találjanak.

A pályázat elbírálására egy igazán színes zsűri állt össze: ellenzéki és kormánypárti delegáltak és a tájépítész szakma legjobbjai. Fürjes Balázs lesz aa zsűrielnök, társelnökként dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor segíti a munkáját. A Főváros delegáltjaként a zsűriben foglal helyet: Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze is. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter, kerületi főépítész képviseli a terveket elbíráló szakmai testületben. De a grémium tagja Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok Egyesületének elnöke, illetve Puskás Peti – apuskaspeti énekes, aki a Woodapest faültető egyesület alapítója is egyben.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldal