Állásinterjú: hogyan hozzuk a legjobb formánkat?

Az állásinterjú általában egy egyszeri és megismételhetetlen dolog, ahol a legjobb formánkat kell nyújtanunk ahhoz, hogy miénk legyen a hőn állított pozíció. A testbeszéd nagyon sokat elárul az emberről, így érdemes arra odafigyelni, testünk mely jelzéseit érdemes használni és melyeket nem. A HR-esek nagy része tisztában van a gesztusok jelentéseivel, mi is legyünk tisztában azzal, melyik jel mit mond el rólunk. Az alábbi pontokkal mi is ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

 

1. Mindig tartsuk a szemkontaktust! Csak a gyáva emberek beszélnek a másikkal szemlesütve. Ha őszintének és magabiztosnak szeretnénk tűnni, mindenképpen nézzünk a beszélgetőpartnerünk szemébe, ezzel is pozitív benyomást keltünk.

2. Igyekezzünk mindig szemben elhelyezkedni az interjúztatóval. A szemközti testhelyzet kényelmesebb is – legalább emiatt nem kell feszengenünk – és a szemkontaktust is könnyebb tartani.

3. Ne mozgolódjunk a széken, az ugyanis feszengésre utalhat. Mindig üljünk egyenes háttal, csak akkor mocorogjunk, ha minimálisan változatunk a testhelyzetünkön.

4. Kerüljük a keresztbe tett lábakat és karokat, ugyanis bezártságról tesznek tanúbizonyságot. A két lábunk mindig legyen a földön, legyen meg a kellő „alátámasztás”, ettől mi is magabiztosabbnak érezzük majd magunkat.

5. Mosolyogjunk! Na nem kell úgy, mint a fogkrémreklámokban, de egy-egy elejtett mosoly szimpátiát kelt az interjúztatóban.

6. A mosoly marad, de a grimaszok menjenek! Ha valaki tudja magáról, hogy olyan típus, akinek az arcáról le lehet olvasni a véleményét, különösen figyeljen oda a mimikájára.

7. Az arc érintése és annak takargatását érdemes kerülni, ugyanis azt is jelentheti, hogy valamit szeretnénk elfedni mi is – esetleg amit mondtunk, az nem igaz.

8. Mindig beszéljünk hangosan és jól érthetően, a halk beszéd bizonytalanságot sugall, ami nem kedvez az állásinterjú pozitív kimenetelének.

9. Gesztikuláljunk, de ne túlzottan. A mozdulatainknak minden esetben kongruensnek kell lennie az elhangzottakkal, így csak akkor használjuk a kézmozdulatokat, ha valamit nyomatékosítani szeretnénk.

10. Figyeljünk oda rossz szokásainkra, mellőzzük ezeket az interjú során. Sokan izgalmukban tördelik a kezüket vagy dobolnak a lábukkal, ezeket próbáljuk meg levetkőzni, ugyanis szorongásra és idegességre utalnak.