Az Év Irodája nevezői már a világűrt célozzák meg

IncepTech SpaceGarden

Az idei évben a futurisztikus megoldások, a proptech kiforrott eszközei és a fenntarthatóság voltak a hívószavak. Ennek ékes példája a BudaPart GATE irodaházban kialakított IncepTech iroda. A SpaceGardennek keresztelt projekt nem más, mint egy „szárazföldi űrhajó a Dunaparton.” A plafonról lelógó növények, hosszan elnyúló, néhol köralakú fénycsíkok azt a benyomást keltik, mintha az üvegen túl a Tejút nézne vissza ránk. Földi jóból azonban bőven kijutott: van itt stúdiószoba hangszerekkel és teljes felszereléssel, keverőpult az étteremben, könyvtárszoba pihenőkanapéval és számtalan egyedi dísztárgy és berendezés. A futurizmus jegyeként természetesen szabályozható áttetszőséget lehet varázsolni a tárgyalók üvegfalaira, az étteremben elhelyezett kamerával pedig a teljes irodatérbe lehet tartalmat sugározni.

IDEMIA HUNGARY irodája

Maradva az űrtechnológiánál és a cyberpunk stíluselemeinél, az IDEMIA Hungary is hozza az itt elvárt rendkívül magas minőséget és kreativitást: a képeket nézve ugyanis nem tudjuk eldönteni, hogy miért borítottak be egy egész falat ikonokkal. A megfejtéshez valamelyest jártasnak kell lenni egy bizonyos banda dalszövegeiben (tipp: érdemes próbára tenni az elménket és végigolvasni a nevezési szöveget). Az űrkorszak hajnalán járva két lábbal kell a Földön állnunk, hogy megértsük: bizony az ember leghűségesebb társa járt először a Hold világos oldalán. Minderre bizonyítékot a hozzánk legközelebbi égitest egyik kráterében találhatunk.

IFUA Horváth & Partners

Ezt követően az IFUA Horváth & Partners modern, élhető és funkcionalitásában gazdag irodáját mutatjuk be. Az irodaterek a munkavégzés jellege szerint kerültek kialakításra, így odafigyeltek a munkavállalók egyedi igényeire, és létrehoztak csendesebb és csapatmunkára alkalmas munkaállomásokat is. A kialakítás során az egyik legfontosabb cél a cég egységének megőrzése volt: a dunai panorámával rendelkező, ún. cafetéria ad helyet a havonta megrendezett IFUA napnak, ahol akár ez egész szervezet össze tud gyűlni. Itt már megjelennek a tárgyalók foglaltságát kijelző rendszerek mellett a hibrid munkavégzést biztosító és támogató eszközök, mint például a falra festett kivetítő vászon, vagy a kihangosító rendszerek a videóhívásokhoz, megbeszélésekhez.

HLBS Network

Az egyediség persze nem előre leírt recept alapján születik. Van, ahol az adja az ízét, hogy a tervező személyes kapcsolata ösztönzi a változást. Így történt a HLBS Network irodájának tervezése során is, hiszen a vállalatcsoport egyik tulajdonosának, Gábriel Péternek a keze munkája vált valóra a BSQ irodaházban. A külön konditeremmel és szoláriummal ellátott munkahely ötvözi az eleganciát a stílusossággal: az egész tér egyedileg tervezett illattal csábítja dolgozóit nap, mint nap. Külön érdekesség, hogy a cég korábbi lokációján, a Panoráma házban a property management csapat az ESTON International volt, és a BSQ kezeléséért is ők felelnek. Ennek következtében a rájuk bízott projektmenedzsment feladatkör a lehető leghatékonyabb lett.

ESAB iroda

Open office. Ez a kifejezés a tervezők számára komoly kihívást jelent, hiszen a nagy, egybefüggő terek monotonitását szükségszerű megtörni, hogy élhető helyiséggé váljon és segítse az együttműködést, miközben megtartja az egyes munkavállalók saját szféráját. Az ESAB közel 1800 négyzetméteres irodája a Corvin Technology Parkban jó példa a helyzetmegoldásokra. Számtalan ponton akusztikai megoldások segítik a hangok tompítását, a kisebb csoportok számára adott a helyi hőszabályozás lehetősége, a világítás pedig automatikusan szabályozott. De hogy a helyzet adta kihívások ne legyenek szokványosak, a tervezett költözés 2020 március közepére esett. A dátumot megelőző pár hétben kezdett világossá válni, hogy komoly változásokra lehet számítani országon belül és kívül. Ezért amellett döntött a vezetőség, hogy egy héttel korábbra hozzák a költözést, így szimultán folytak a befejező munkálatok és a „birtokba vétel”.

Howden

Ugyanebben az irodaházban foglal helyet a Howden magyarországi leányvállalatának központja is. Bátor választások eredménye az iroda, köszönhetően a kellemes színvilág közt megbújó erős, magabiztos színek dominanciája és a feltűnő dizájnelemek használata. Az open office-tól elrugaszkodva itt a „szigetek szeparáltsága” kapott nagyobb hangsúlyt: külön pihenősziget szolgál a feltöltődésre és elmélyülésre, míg a zöld növényszigetek az „irodaház-hatást” hivatottak megtörni. Projektmenedzsmenti és belsőépítészeti szempontból itt sem ért véget a kihívások sora, ugyanis a kivitelezés során, egészen pontosan félúton az ESAB és a Howden cégek szétváltak, így fizikailag is el kellett különíteni a két teret. Szerencsére mindkét fél saját stílusjegyekkel operál, ezért teljes átalakításra nem volt szükség, sokkal inkább műszakilag kellett megoldani a szeparációt.

Fotók: Az Év Irodája