Folyamatos megújulás, növekvő alapterületek

Lassan megtelik a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ. A budai oldal legnagyobb bevásárlóközpontjának foglaltsága az év végi bevásárlási roham kezdetére meghaladta a 96 százalékot. A potenciális jelentkezők fokozódó területigényét jelentős átépítésekkel és korszerűsítésekkel segítik: idén a lengyel cipőóriás CCC és a dán ECCO Shoes költöztek be az Üzletközpontba, befejeződött a SPAR élelmiszerüzletének nagyszabású felújítása és a Libri Könyváruház átalakítása is.  Jövő tavasszal pedig a világ egyik vezető divatmárkája, a H&M nyitja meg üzletét a budai oldal legnagyobb üzletközpontjában. Dr. Györke Viktóriával, a Mammut értékesítési igazgatójával a megújuló kínálatról, a folyamatos fejlesztésekről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Jelenleg lényegében kitehetik a megtelt táblát. Mitől ilyen magas a Mammut hasznos alapterületének kihasználtsága?

Valóban jól állunk a fővárosi bevásárlóközpontok között a foglaltságot illetően, de azért új bérlőket mindig szívesen látunk. Az idei év hatalmas változásokat hozott a Mammut életében, hiszen mind a régi, mind az új bérlőink jelentős átalakításokat igényeltek az Üzletház infrastruktúrájában. Igen kemény tárgyalásokon vagyunk túl a partnereinkkel, fontos bérlők üzleteit kellett mozgatni rövid idő alatt annak érdekében, hogy nagyobb területek felszabaduljanak. A főként divatmárkákat képviselő új cégek megjelenése mellett ugyanis a régi bérlőink is óriási újdonságokkal készülnek az év végi hajrára. Idén több ezer négyzetméternyi területet alakítottunk át annak érdekében, hogy új bérlőink fokozódó területigényét ki tudjuk szolgálni.

Melyek voltak ezek a változások?

Közel 105 ezer négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezünk, amellyel a legnagyobb üzletház vagyunk a főváros budai oldalán. Jelenleg mintegy 300 bérlő tart fenn üzlethelyiséget az épületegyüttesünkben. Az idei év egyik legnagyobb projektje a SPAR élelmiszerlánc üzletének teljes megújítása volt. A 2.785 négyzetméteres eladótér modern, piac-jellegű kialakítást kapott, ahol a vásárlók kényelmesen, szép környezetben bonyolíthatják le a napi bevásárlásaikat. Igazi újdonság ugyanakkor a „SPAR to go” melegkonyhás étterem, ahol napi szinten 20-25 különböző fogás közül válogathatnak azok, akiknek nincs idejük ráérősen ebédelni egyet. Várhatóan október végére befejeződik a Libri Könyváruház és a Cafe Frei átépítése is, amely során a korábban kétszintes áruház megújul, de egyszintessé válik.

Sokat lehetett hallani korábban a Mammut III. megnyitásáról Ez már lekerült a naprendről?

A korábban tervezett terjeszkedés helyett jelenleg a meglévő ingatlanok korszerűsítését helyeztük előtérbe. Nyáron zárult le a Mammut I. négy éve elkezdődött nagyfelújítása, amelynek során vizuálisan megújult a 9 ezer négyzetméternyi közterület, energiatakarékos lámpákat helyeztünk ki, modernizáltuk a légtechnikát és szökőkutakat is építettünk. A burkolatokat frissítettünk és a belső terek hangulatát újítottuk meg a mai modern belsőépítészeti trendeknek megfelelően. A Mammut II-ben tavasszal 12 bérlő közel 5.000 négyzetméternyi üzlethelyiségét érintő átépítés zárul majd le, amelynek köszönhetően a második emelet teljesen megújul mind látványában, mind bérlői összetételében.

Hány új bérlő költözött a Mammutba idén?

Idén több népszerű divatmárkát is köszönthetünk új bérlőink között: megérkezett a lengyel CCC cipő- és táskaüzlet, amely a legújabb trendeknek megfelelő kollekciókkal, hatalmas, 750 négyzetméteres területen várja a vásárlókat. Üzletet nyitott a dán, ultrakényelmes cipőket forgalmazó ECCO Shoes is, de a kötött áruk szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen a magyar Süel üzletében egészen biztosan talál magának mindenki valami izgalmas szettet. Ez utóbbi két márkának egyébként jellemzően kevés üzlete van, így külön öröm számunkra, hogy minket választottak. Jövő tavasszal pedig érkezik a világ egyik vezető divatcége, a H&M is hozzánk, ami újabb jelentős lökést adhat a forgalmunknak.

A gazdasági válság érezhető mértékben visszafogta a lakosság költéseit, amit nyilván megéreztek a bevásárlóközpontok is. Hogyan teljesít a Mammut?

A korábbi években a válság hatására szélsőséges irányba mozdult el a kereslet: vagy a nagyon olcsó, vagy a luxustermékek iránt nőtt a fogyasztói igény. A Mammut földrajzi elhelyezkedésénél és vásárlókörénél fogva mindig is a minőségi igényeket igyekezett üzletkínálatával kielégíteni. Természetesen mi is éreztük a válság negatív hatásait, de éppen a szolgáltatásaink komplexitása miatt jól teljesítünk. Mindeközben látogatóban sem szenvedünk hiányt, szinte egy közepes magyar város teljes lakosságát látjuk vendégül nap, mint nap – ez körülbelül 40-50 ezer főt jelent. A legtöbben a közeli városrészekből jönnek, hiszen a Mammut egyfajta találkahelyként is szolgál az itt lakók számára. A látogatóink kétharmada nő, jellemzően a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Nálunk be tudnak ülni egy moziba, vagy elkortyolni egy kávét és beszélgetni egy jót vásárlás után.