Gyálon épül a Panattoni újabb projektje

Két ütemben, 64 ezer négyzetméteren épít raktárközpontot Gyálon a Panattoni, Európa vezető ipariingatlan-fejlesztője. Az építkezés idén megkezdődik, a tervezett átadás pedig 2024 utolsó negyedévében várható.

Az egy épületből álló Panattoni Park Budapest – Gyál raktárkomplexum egyik vonzó tulajdonsága, hogy mindössze 18 kilométerre található a Belvárostól és 17 kilométerre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől, és az M0 körgyűrűn keresztül Magyarország összes autópályája gyorsan elérhető.

A másik vonzerőt az jelentheti, hogy a projekt várhatóan megszerzi a BREEAM „Excellent” tanúsítványt, azaz megfelel a legmagasabb fokú fenntarthatósági elvárásoknak. A Panattoni piacvezető Európában, ahol eddig több mint 9 millió négyzetméter, tanúsítottan fenntartható területet adott át. A vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-re minden új fejlesztése nettó nulla üzemeltetési szén-dioxid kibocsátású legyen. Ebbe a vállalásba beletartozik a gyáli projekt is.

A fenntarthatóság már az építkezés során szerepet kap: úgy optimalizálják a föld kitermelést és töltést, hogy minimalizálják a ki- és beszállítást, csökkentve az ezzel járó károsanyag kibocsátást. Az épület déli homlokzatán futó növényeket telepítenek. A belső részen nagy ablakokat helyeznek el és intelligens energiagazdálkodási rendszereket (áram, víz) vezet be a fejlesztő, a telek 50 százalékán pedig fákat és cserjéket ültetnek, közöttük vadvirágos füvesítési megoldással. A komplexum zöldterülete mintegy 34.000 négyzetméter lesz, kifejezett cél a biológiai sokféleség elérése, az ökoszisztéma védelme. A közlekedésben is preferálják a zöld megoldásokat, az elektromos járműtöltő állomások mellett kerékpártárolók is helyet kapnak.

Fotó: Emerald PR Ltd.