Hűthet a klíma fűtés üzemmódban? Ha igen, miért?

A válasz igen egyszerű. Néhány szakértői jótanács segíthet, hogy még nagyobb felhasználói élményhez juthassunk és jobban megértsük a légkondicionálók működési mechanizmusát. A hidegérzetnek ugyanis több oka is lehet, de vajon mit tehetünk ellene, és hogyan fűthetünk minél hatékonyabban az otthonunkban klímával?

Amennyiben tapasztalt klímaszerelő tervezte meg az otthonunkban a klímák elosztását és beszerelését, akkor bizonyára úgy kalkulált, hogy az hűtés és fűtés alatt is a lehető leghatékonyabb legyen. Nagy teljesítményű klímákkal már gyorsan fel tudjuk melegíteni és egyenletesen melegen tudjuk tartani a lakást, csak néhány dologra kell figyelnünk.

„A klíma fűtésekor a hidegérzetet több tényező is okozhatja, az egyik ilyen ok lehet a hő eloszlásának egyenlőtlensége a helyiségben, ugyanis a klíma nem sugárzó hővel működik, mint egy radiátor, konvektor vagy padlófűtés“ – mondja a Gree szakembere, Antal Mihály.

„A klíma a meleg levegő szállításához ventilátort használ, ezért nem képes egyenletesen eloszlatni a meleget, így pedig néhány terület hűvösebb lehet a többinél. A levegőt hűvösebbnek érezhetjük közvetlenül a légáramban a huzathatás miatt, ezért célszerű a berendezést úgy beállítani, hogy ne közvetlenül a testünkre fújja a meleget. Fűtés esetén érdemes a légterelést minél lejjebb állítani, mivel a meleg levegő hajlamos a helyiség magasabb pontjain rétegződni. Ha így  állítjuk be a ventilátort, akkor a lefelé fújt meleg levegő lentről fog felfelé jutni, a normál légáramlás sebességével, ami sokkal kellemesebb érzést biztosít” – tanácsolja a szakértő.

Az új generáció és a megoldás

Tíz évvel ezelőttig a ki- és bekapcsolós kílmák, az úgynevezett „on-off-os gépek” voltak az elterjedtek, úgy működtek akár egy hősugárzó: vagy folyamatosan a legnagyobb meleget biztosították vagy kikapcsoltak. Ezzel szemben a most már mindenhol alkalmazott inverter technológia lényege, hogy a klíma kompresszora képes szabályozni magát, és ezzel egy olyan üzemmódot vesz fel, amivel folyamatos működés mellett biztosítja a helyiségben a beállított hőmérsékletet. Ilyenkor nem a legmagasabb hőmérsékletet árasztja, hanem egy alacsonyabb kifújt levegő hőmérséklettel üzemel. Ez a huzathatás miatt hűvösnek érezhető, attól függetlenül, hogy egyébként melegebb a helyiség hőmérsékleténél. 

Párásíts rendszeresen!

A hőérzetet még befolyásolhatja a helyiség páratartalma: alacsony páratartalom esetén a levegőt száraznak érezhetjük, ezért érdemes lehet fűtés mellett a megfelelő párásításról is gondoskodni. Bár Magyarországon ritkán fordul elő -20 fokos hideg, azzal is számolnunk kell, hogy a klímák többsége -15 fokos külső hőmérsékletig működnek jó hatásfokkal. 

A gyártók a klímák névleges teljesítményét 7°C külső hőmérséklet mellett adják meg, azonban egyértelmű, hogy minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete, annál nehezebb onnan hőt elvonni, és a beltérbe juttatni. Vagyis a berendezések teljesítménye folyamatosan csökken, ha a külső hőmérséklet is csökken. A klímaválasztás során fontos szempont lehet, hogy a berendezés akkor is nagy teljesítményt tudjon produkálni, amikor arra valóban szükség van.

Egy általános berendezés -15°C-os külső hőmérséklet mellett a névleges teljesítményének csupán 50-60%-át képes leadni. Vannak azonban olyan fűtésre optimalizált berendezések, amelyek speciális technológiájuknak köszönhetően akár -20°C fokig képesek megőrizni a névleges teljesítményüket. Ilyenek pl. a Gree termékpalettáján elérhető Amber Royal vagy Silver és Champagne X berendezések. A szűrőket érdemes rendszeresen tisztítani, hogy a fűtés hatékonysága ne romoljon, és az előírt karbantartásra is kérjük meg a szerelőt.

Mehet egész nap

Ahogyan a többi fűtésrendszert, a klímát is használjuk folyamatosan téli hidegben. Amikor hosszabb-rövidebb időre elhagyjuk az otthonunkat, a fűtési rendszert ne kapcsoljuk ki, legfeljebb alacsonyabb hőfokon temperáljunk. De hogyan állítsuk be, hogy kellemes legyen a hőmérséklet?

„Sokan a felfűtési szakaszban a lehető legnagyobb hőmérsékletet állítják be, azt gondolva, hogy így jobban fűt majd. Erre valójában nincsen szükség, hiszen a modern berendezések vezérlése figyelembe veszi, hogy mekkora a különbség a beállított és a valós hőmérséklet között. Ennél sokkal fontosabb a ventilátor fokozat beállítása. A legnagyobb fűtési teljesítmény a legmagasabb ventilátor fokozaton érhető el, alacsonyabb fokozatokon a leadott teljesítmény is alacsonyabb. A klíma az automata ventilátor fokozaton a hőmérsékleti adatokból önmaga tudja kiválasztani az ideális hőt, így a felfűtési időszakban magas fokozaton működik, a hőtartáshoz viszont alacsonyabb fokozatot választ.” – részletezi a Gree szakembere.

Bármennyit fűthetünk klímával?

Ma már minden elérhető klímaberendezés rendelkezik fűtés funkcióval is, ugyanakkor fontos tudni, hogy nem minden berendezés alkalmas arra, hogy az egész téli szezonban használjuk. A nem téliesített berendezéseket alkalmi fűtésre, fűtés rásegítésre tervezték – ezeket tavasszal vagy ősszel érdemes használni, amíg a fő fűtési rendszert nem szeretnénk bekapcsolni. A téliesített berendezések rendelkeznek azonban olyan védelmi fűtő rendszerrel, ami lehetővé teszi, hogy hosszú távon is üzembiztosan folyamatosan használjuk télen. Ezen felül vannak úgynevezett fűtésre optimalizált berendezések is, amelyeket a gyártó kifejezetten fűtésre tervezett, és nem mint egy másodlagos funkció van jelen a fűtés.

Fotó: Getty Images