Megjelentek a „pofátlan” alkuk a balatoni lakáspiacon

Kezdenek feltorlódni az ingatlanok a balatoni ingatlanpiacon is, mivel az eladók nem nagyon akarnak árat csökkenteni, a vevők viszont ezeken az árakon nem hajlandók vásárolni. Vannak, akik jelentős alkukkal próbálkoznak, ugyanakkor leginkább egy támogatott hitelprogram tudná megmozgatni a pangó piacot a szakértő szerint.

Az állandó lakhatás céljára vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán most nagyon csekély a mozgás a déli parton, míg a nyaralók piacán valamivel jobb a helyzet: itt kisebb-nagyobb alkukkal elkelnek a jó ingatlanok – mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Úgy véli, hogy a háború és annak következményei, valamint az infláció miatt megemelkedett hitelkamatok fékezik leginkább a piaci mozgást a Balatonnál is.

Az eladók minderre azonban többnyire nem reagálnak: tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is – jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

A szakértő szerint azt lehet érezni a vevői és eladói hozzáállásból is, hogy mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb “valami” történik. Persze van, akinek muszáj értékesíteni az ingatlanát, így ő árcsökkentésre kényszerül, illetve bele kell törődnie egy 5-15 százalékos alkuba. Ráadásul az értékesítési idő is megnőtt, így aki jobb árat remél az ingatlanáért, általában 6-12 hónapot kénytelen várni az eladásra.

Azzal is gyakran találkozni ugyanakkor, hogy vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és “pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak. Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá – hívta fel a figyelmet Krausz Gábor.

De mivel most jobban lehet alkudni, élénkebbé váltak a befektetők, és az is megmozgatja őket, hogy ha építkeznének, akkor a korábbi évekhez képest valamivel könnyebben kapnak most megfelelő kivitelezőt. Jó lehetőség hosszú távú kiadásra vásárolni ingatlanokat, mivel ezekből állandó hiány van, és Siófokon például 250 ezer forintos havi bérleti díj alatt nem lehet normális kiadó lakást találni.

Az olcsót keresik

A legkeresettebb ingatlanok most az “olcsó ingatlanok”, melyek azért viszonylag közel találhatók a tóhoz, és többnyire garzonlakások vagy 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralók. Ezeket 40-60 millió forintért keresik a vevők. Emellett érezhető az igény az újépítésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal – például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével – felszerelt ingatlanok iránt is.

Az újépítésű ingatlanok iránt is visszaesett ugyanakkor a kereslet, hiszen eltűntek a hitelre vásárlók, de a jó minőségű, jó helyen épülő ingatlanok azért gazdára találnak, bár az értékesítés ideje itt is megnőtt. Akik az újépítésűek közül válogatnak, a déli parton 1,5-2 milliós áron találnak családi házakat. Ha valaki megelégszik egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor akár 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tud vásárolni. Az északi parton is hasonlóak az árak, a kivételt Balatonfüred jelenti, ahol jóval magasabbak.

A legkeresettebb helyszínek közé egyébként a déli parton most is Zamárdi és Siófok tartozik, míg az északi parton Balatonfüred. Utóbbi azonban olyan szinten megdrágult, hogy sokan, akik az északi parton szeretnének vásárolni, inkább más településeken néznek körül. Számukra vagy a Káli-medence vagy Balatonalmádi jöhet szóba, bár az előbbi fővárostól való távolsága a szakértő szerint némileg megnehezíti az értékesítést. Almádiban viszont remek lehetőségeket lehet még kifogni – tette hozzá.

Krausz Gábor végül megjegyezte, hogy amíg a hiteleknél nem történik változás, például nem indul egy új, támogatott hitelprogram, addig nem nagyon lehet arra számítani, hogy élénkülne az ingatlanpiac, addig várhatóan tovább csordogál a mostani mederben.

Fotó: Getty Images