Újranyitott Budapest ikonikus cseh kávéháza

Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életénekA 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között. Berendezésében és belső kialakításában is letisztultság jellemezte, a különlegességét nem elsősorban külsőségeiben, mint inkább sajátosan felszabadult atmoszférájában hordozta.

A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. Azóta többször tulajdonost cserélt és profilt váltott, a pandémia után pedig teljes körű renováláson esett át. “Mindent felújítottunk, újrafestettünk, lelakkoztunk és lecseréltünk. Természetesen amit lehetett visszaállítottunk eredeti állapotába és sok pici változtatással belevittük saját elképzeléseinket is. Bő fél év után megújulva nyitottunk meg, megerősítve a hely karakterét” – mondja Ébner Szabolcs, a Prága Kávéház új tulajdonosa.

“Igyekeztünk a számunkra leginkább a prágai ízvilágot visszaadót belőni, ez akár ismerős is lehet a vendégeknek egy cseh sörturáról” – teszi hozzá. A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik: állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. 

Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az “utopenec” szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

Fotó: Prága Kávéház