Átadták az Eiffel Műhelyházat kiszolgáló naperőművet

Napelemparkot adtak át kedden a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza területén. A 12 ezer négyzetméteren létrejött 320 kilowatt teljesítményű kiserőmű pályázati forrásból, az Energiaügyi Minisztérium támogatásával jött létre – közölte a Magyar Állami Operaház.

Az Eiffel Műhelyházhoz tartozó, az egykori MÁV Északi Járműjavító forgóvázcsarnokában létrejött díszletraktár, az Opera Depó lapostetején 872 napelem telepítésével kialakított kiserőmű mostantól havi 10 millió forint értékben termel villamosenergiát, és járul hozzá a Kőbányai úti háttérbázis energiaellátásához.

Az intézmény a nyári hónapokban megtermelt energiamennyiséget teljes mértékben felhasználja, a téli hónapokban pedig belső szabályozásban gazdálkodik vele. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón arról beszélt, hogy az elmúlt év is megmutatta, az energia hozzáférhetősége nem mindig egyértelmű, így a beruházás megvalósítása nagyfokú előrelátásra utal.

Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója arról beszélt, hogy 300 milliárd forint értékű és több százezer épített négyzetméternyi ingatlanportfóliójával a Magyar Állami Operaház a kulturális szféra valószínűleg legnagyobb energiafogyasztója, így energetikai problémái is elsőrangú kérdést jelentenek.

A környezetbarát, innovatív beruházást az Opera a jövőben a jogszabályi kategória felső határáig, vagyis 500 kilowatt teljesítményig tervezi bővíteni.

Fotó: illusztráció – pixabay