A robotok veszik át az uralmat az építőiparban. Ők így dolgoznak

Az ABB Robotika üzletága új robotikai automatizálási megoldásokkal ösztönzi az építőipar automatizálását, amelyek segítenek kezelni az ágazat fő kihívásait, köztük a megfizethetőbb és környezetbarátabb lakások iránti igények kielégítését, az építőipar környezeti hatásainak csökkentését, valamint a szakképzett munkaerő- és szakemberhiányt.

A robotikai automatizálás a teljes építőipari szektor számára hatalmas lehetőséget kínál a termelékenység, a hatékonyság és a gyártási rugalmasság növelésére többek között a moduláris lakóépületek és az épületelemek gyártásában, a robothegesztésben, az építési területeken végzett anyagmozgatásban, valamint a házak és az egyedi épületszerkezetek robottal végzett 3D-s nyomtatása terén. Amellett, hogy növelik a munkabiztonságot és a költséghatékonyságot, a robotok a minőség javításával és a hulladékcsökkentéssel javítják a fenntarthatóságot, és csökkentik a környezetre gyakorolt hatást.

„Mivel napjainkban kevés építőipari vállalkozás alkalmazza az automatizálást, így nagy lehetőség kínálkozik számunkra arra, hogy a robotika segítségével átalakítsuk az ágazatot. Az autógyártástól vagy az elektronikai rendszerek összeszerelésétől eltérően az építőiparban alkalmazott számos technológia, módszer generációkon át változatlan maradt, ezért olyan új megoldásokat fejlesztünk, amelyek választ adnak az iparág kihívásaira” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője.

Az ABB megbízásából végzett, Európában, az Egyesült Államokban és Kínában működő, 1900 kisebb és nagyobb építőipari vállalkozásra kiterjedő felmérés szerint a vállalkozások 91 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a következő 10 évben szakképzési válsággal kell szembenézniük, míg 44 százalék azzal küzd, hogy megfelelő szakembert találjon az építőipari munkakörökbe. A vállalkozások 42 százaléka tekinti prioritásnak az építési területeken a munkahelyi egészség és biztonság javítását, továbbá ugyanennyien vélik úgy, hogy a környezet védelme az egyik fő mozgatórugója az iparágban végbemenő változásoknak.

A vállalkozások 81 százaléka azt közölte, hogy a következő évtizedben bevezetik a robotikát és az automatizálást, vagy növelik ezek alkalmazásának arányát. Napjainkban csupán kevés vállalkozás használja ki a robotika előnyeit. A felmérés szerint az építőipari vállalkozásoknak csupán 55 százaléka alkalmaz robotokat, míg ez az arány az autógyártásban 84%, a feldolgozóiparban pedig 79%. Az ágazati előrejelzések azt prognosztizálják, hogy a világ építőiparának teljes piaci értéke 2030-ra 85 százalékkal nő, eléri a 15,5 billió dollárt, míg a robotikai automatizálásban rejlő piaci lehetőségek a következő 10 évben kétszámjegyű növekedést fognak mutatni az építőipar kulcságazataiban, köztük az előgyártást és a 3D-s nyomtatást.

A robotok alkalmazása új megközelítést tesz lehetővé

A szigorodó környezetvédelmi előírásokkal és a költséghatékonyabb épületek iránti igényekkel szembesülő iparág számára előnyöket kínál a robotikára alapozott automatizálás, mivel a minőség és az egységesség javításával csökkenteni tudja a hulladék mennyiségét, aminek a jelentőségét az is jól mutatja, hogy a becslések szerint az építési területre szállított anyagok akár egynegyede is hulladékká válik. Az automatizálással és a digitalizálással az építési vállalkozások a hatékony épülettervezési és építési folyamatok révén már a projekt kezdetén meg tudják előzni a hulladék keletkezést. 

Az ágazatban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, mivel a fiatalokat az építőipari életpályától elriasztja az a vélekedés, hogy ez egy veszélyes foglalkozás. A robotok a nagy és nehéz terhek mozgatásával, a nem biztonságos terekben történő munkavégzéssel, valamint az új, biztonságosabb építési módszerek lehetővé tételével növelni tudják az építkezések biztonsági szintjét. A munkahelyi egészség, biztonság és fenntarthatóság mostani előtérbe kerülése felgyorsítja a robotikai beruházásokat, míg a szakképzett munkaerő csökkenése azt jelenti, hogy az építőiparnak szüksége van a robotokra ahhoz, hogy lépést tudjon tartani az urbanizáció és az éghajlatváltozás kihívásaival.

Az innováció már megjelent a gyakorlatban is


A rugalmasság, a termelékenység és a minőség javítására tervezett kísérleti projektek körében külön említést érdemel a kanadai Autovolnál kidolgozott, fa tetőtartó szerkezetek automatizált gyártása, a Schindler Lifts felvonóinak robotokkal végzett telepítése, valamint az Intelligent City vállalatnak az előregyártott moduláris lakóépületek gyártásának automatizálása robotokkal, amely 15%-kal növelte a termelés hatékonyságát, 38%-kal emelte a termelés sebességét, illetve 30%-kal csökkentette a hulladékok mennyiségét. A Skanska hegesztőrobot-alkalmazása javította a minőséget, növelte a dolgozók termelékenységét, illetve a vasbeton vasalás helyszíni gyártásának automatizálásával javította a munkabiztonság szintjét.

„Egyre nehezebb olyan embereket találni, akik vállalkoznak a nehéz és időigényes faladatok elvégzésére, így egyre nagyobb erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a szükséges szakembereket,” – mondta Ulf Håkansson, a Skanska műszaki igazgatója. „Ha ezeket a feladatokat robotokra bízzuk, az megoldhatja ezt a problémát, és lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban tudjuk foglalkoztatni a dolgozóinkat. Az automatizálás jobban megragadja a jövő mérnökgenerációk képzeletét, jobban illeszkedik az általuk szerzett tapasztalatok világához, mivel ezek a generációk a technológiával együtt nőnek fel.”

Az ABB több vezető egyetemmel is együttműködik, hogy velük közösen új, automatizált építési technológiákat fejlesszen. Az együttműködő partnerek között található Svájc vezető kutatóegyeteme, az ETH Zürich is. Az ETH-n az ABB azt a kutatást támogatja, amely az építészetben és az építéstechnológiában alkalmazott, robotizált gyártás fejlesztését szolgálja, egyben segít létrehozni a világ első laboratóriumát, ahol együttműködő robotokra alapozott digitalizált gyártást fejlesztenek ki az építészet számára.

Ezen a héten, a Velencében megtartott 17. Nemzetközi Építészeti Biennálé, a La Biennale di Venezia egyik résztvevője, az osztrák MAEID építésziroda installációjának részeként az ABB legújabb, nagyléptékű, az építőipar számára kifejlesztett, robotikai 3D nyomtatási technológiáját mutatja be, hogy inspirálja az építészeket az automatizálás és a 3D nyomtatás lehetőségeivel, ösztönözze az innovációt, és bemutassa az új építési módszereket.

Fotók: ABB Robotics