Hogyan üzemeltessünk ingatlanokat sikeresen? Az ingatlantulajdonosok lélektana

A 2012-ben alakult PORREAL Ingatlankezelési Kft. munkaszervezete jelentős szakmai múlttal rendelkező üzemeltetési csapat, amely rövid idő alatt jelentős sikereket és megbízásokat könyvelhetett el a hazai létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési piacon. A cég portfóliójába olyan kereskedelmi ingatlanok tartoznak többek között, mint az UNIQA 33 ezer négyzetméteres székháza a Róbert Károly körúton, az IVG-csoport 11 irodaháza Budapest jelentős csomópontjain, az S IMMO két ingatlana – Twin Center, Blue Cube Irodaház – vagy éppen a debreceni My-Box Bevásárlópark. Az ingatlanok jelentős részében az FM tevékenységet látja el a PORREAL, de számottevő az az állomány is, ahol mind a facility, mind a property menedzsmentet egy kézben tartják.

Komplex ingatlanmenedzselés

„Sok megbízó különálló tevékenységként látja az FM és PM tevékenységet, pedig tapasztalataink szerint az összehangolt ingatlankezelés jól működhet, hiszen mindkét terület célja legvégül egy és ugyanaz: a megbízó érdekeit képviselni és érvényesíteni. A tulajdonosoknak, vagyonkezelőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a jogaik, érdekeik sérülhetnek, hiszen a PM és az FM szolgáltató hatékony, szolgáltatói szemléletű együttműködése eredményeként a Bérlők koncentrált és személyre szabott üzemeltetési szolgáltatást kaphatnak. Már csak azért is előnyös, ha a két terület összehangoltan működik, mert – valljuk be – vannak átfedések az egyes tevékenységi csoportok között, amiket egymás feladatait ismerve és kiegészítve hatékonyabban és eredményesebben meg tudunk oldani” – mondja Gelencsér Zoltán, a PORREAL Ingatlankezelési Kft. ügyvezető igazgatója.

„A FM és PM szolgáltatás együttes megbízása sokkal nagyobb motivációt jelent, ami magától értetődően nagyobb odafigyelést is igényel. Így például az UNIQA-val és a My-Box-szal olyan gyümölcsöző kapcsolatot sikerült kialakítanunk, amely az FM és PM komplex tevékenységünk eredményességét növelte, elősegíti a hatékony és gyors reagálást a felmerülő feladatokra, és ez a sikeres együttműködés remélhetőleg a jövőben is folytatódni fog. A megbízó számára, amellett, hogy egy kézből kap meg minden szolgáltatást, természetesen költség oldalon is előnyt jelent egy szolgáltató megbízása. Fontos megemlíteni, hogy szakembergárdánk folyamatosan vizsgálja az épületek energiafogyasztását, és a rendszeres riportolások során javaslatokat tesznek a rendszer optimalizálására a vagyonkezelőnek/tulajdonosnak. Ezek többsége csupán apró lépés, beavatkozás, de sok kicsi sokra megy alapon az üzemeltetési-kezelési stáb a feedbackek alapján átfogóbb információkat képes közvetíteni az AM/tulajdonosok felé, akik így sokkal precízebb döntéseket tudnak hozni” – folytatja Barabás Géza társ ügyvezető igazgató.

Gelencsér Zoltán és Barabás Géza

Személyre szabottan

Műemlék jellegű épülettől kezdve a modern irodaházakig, a kis üzlethelyiségtől kezdve a nagy áruházakig széles a PORREAL portfóliója, de mindegyikben az a közös, hogy mérettől függetlenül maximálisan odafigyelnek az ügyfélre. „A lényeg az, hogy mérettől függetlenül a személyes jelenlétünk határozza meg a sikeres működést. Mivel sokféle ügyféllel állunk szakmai kapcsolatban, ezért minden esetben más és más igények merülnek fel, amelyeket rugalmasan és személyre szabottan próbálunk meg teljesíteni” – magyarázza Gelencsér Zoltán. „Vagyis arra törekszünk, hogy ismerjük és értsük az ügyfeleinket, koncepciójukat. Mivel nincs sztenderd szolgáltatási csomag, ezért az egyéni adottságokra egyéni megoldásokkal válaszolunk munkánk során. Hangsúlyozom, hogy nincs két egyforma ügyfél, mindenkinek megvannak a maga speciális működési feltételei és adottságai, amelyeket optimalizálva tudunk olyan tevékenységet végezni, amely az ügyfelet elégedettséggel tölti el”. CEE régiós üzemeltető cégként, azt a tényt sem veszíthetjük szem elől, hogy Magyarországon egy megbízás elvesztése nemzetközi szinten okozhat a cégcsoportnak károkat. Ezzel a nemzetközi ügyfelek is tisztában vannak, és ez további biztosíték számukra a magas színvonalú kiszolgálásra – teszi hozzá Barabás Géza.

Az üzemeltetési piacon nem beszélhetünk sztenderdizált facility és property menedzsmentről, hiszen a megbízók is különbözőképpen definiálják az egyes ingatlantevékenységeket, így ami az egyik vagyonkezelőnél még az FM-hez köthető, a másiknál már PM-feladat. „Az ügyfelek elvárásai különbözőek lehetnek: a műszaki rendszerek működtetése, karbantartása mellett van, ahol a számlázási rendszert is az FM menedzseli. Az egyes részfeladatok összehangolása mindenhol más és más feladatkört jelölnek ki, még ha persze alapjaiban adottak is a keretek. Az optimális működés érdekében mi javaslatokat teszünk, de végső soron a tulajdonos dönti el, hogy azokra rábólint avagy sem” – mondja Gelencsér Zoltán.

„Egyes ingatlanok esetében a tulajdonosi körtől függően is nagyon szabályozottak a keretek, sokszor a már évek, évtizedek óta bevált szisztémát alkalmazzák a magyarországi portfóliójuk esetében is. Ekkor számunkra precízen meg van határozva, hogy milyen tevékenységet milyen rendszerben és munkamódszerben végezzünk. Mások sokkal nagyobb szabadságot biztosítanak, és szívesen veszik, ha proaktívan közreműködünk az üzemeltetési és kezelési rendszer tökéletesítésében”  – hangsúlyozza Barabás Géza.

A PORREAL professzionális megoldásaihoz szükséges háttértámogatást az anyavállalat, az osztrák PORR csoport biztosítja, hiszen az anyacég regionális szinten is jelentős ingatlan- és építési/fejlesztési projektekben működött és működik közre. Az osztrák székhelyű társaság olyan munkakultúrát, műszaki szakértői gárdát és energiamenedzsmentet állított fel, amely a hazai leányvállalatuk számára is világszínvonalú szolgáltatásokat tesz lehetővé, mint ezt a bővülő ingatlan-portfóliójuk is igazolja.