Budapesten nyit üzletet a világ legrégebbi játékboltja

Májusban megnyílt az első franchise rendszerben üzemeltetett Hamleys játéküzlet Prágában. Ez a brit márka első áruháza Közép és Kelet Európában, és egyben az egyik legnagyobb játékbolt a világon. A prágai Hamleys ugyanis két emeleten összesen több mint 6000 négyzetméteren terül el (a hálózat ikonikus, londoni áruházának alapterülete 4500 négyzetméter).

A Hamleys franchise koncepciót az Inexad igazgatójaként az a Pavel Čmelík vitte el a cseh piacra, aki korábban már más brit márkák (mint pl. a T.M.Lewin divat- vagy a Barker cipőmárka) franchise partnereként is tevékenykedett. Az Inexad franchise megállapodása öt európai piacra terjed ki, és a terv, hogy a következő 5 évben 15 üzletet nyissanak a Cseh Köztársaság mellett Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, valamint Magyarországon.

A brit áruházlánc az alapítóról, William Hamley- ről kapta a nevét, aki az első üzletet még 1760-ban nyitotta meg Londonban. A Hamleys ezzel a világ legrégebbi játékboltja, de a vállalat a hivatalos játék-beszállítója például a brit királyi családnak is. A hálózat első franchise áruháza csak 1987-ben (több mint 200 évvel az alapítás után) nyitotta meg kapuit, mára azonban a Hamleys egy globális vállalattá vált: 22 országban rendelkezik összesen 75 üzlettel.