2022 az újlakások éve lehet

A lakáspiac teljesítményét a 2021 januárjában bevezetett számos új otthonteremtési támogatási elem is pozitívan befolyásolta, majd az év végéhez közeledve az erősödő inflációs félelmek és a továbbra is kedvezőnek számító hitellehetőségek is a kereslet növekedésének kedveztek. Ezek együttes hatására a tavalyi évet tekintve kétszámjegyű – az első három negyedéves előzetes adatok alapján reál értéken is 11% körüli – árnövekedés volt tapasztalható, de ez nem magyar sajátosság, hiszen Európa-szerte jellemző volt az ilyen irányú ármozgás. 

Az újépítésű lakások piacán tapasztalható drágulást a kereslet élénkülése, a szűkülő kivitelezési kapacitások és a költségek drasztikus emelkedése, majd az ősztől elérhető Zöld Otthon Program is alapvetően befolyásolta. Az építési engedélyek száma – az első három negyedévi 30 százalékos bővülésből kiindulva – 2021-ben országosan újra elérhette a 30 ezret, aminek hatására az átadott lakások volumenében idéntől várható majd újra felfutás. Részben az előreláthatólag magas infláció miatt idén valószínűleg újra növekedni fog a befektetési céllal vásárlók száma és aránya, de emellett, az egyre erodálódó bérleti hozam miatt, az értéknövekedés a korábbinál meghatározóbb szempont kell, hogy legyen az ingatlanvásárlásokban.

Egy éve még csak a kereslet növekedését jósolhattuk meg egyértelműen, azonban a 2020-as megtorpanás csak pillanatnyinak bizonyult és a piac a járvány hatásait is gyorsan maga mögött hagyta. Így a kedvező körülmények miatt tavaly is folytatódott a megelőző évi bázishoz viszonyított töretlen reálár-drágulás és ezzel párhuzamosan a forgalom is növekedett, éves szinten meghaladhatta a 155 ezer adásvételt” – jellemezte a tavalyi év ingatlanpiaci folyamatait Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy 2020-ban alacsony volt a bázis, ami a járvány miatti tranzakciószám visszaeséssel, majd az év végén tapasztalható, a 2021 januárjától elérhető otthonteremtési támogatások okozta kivárással magyarázható. A Zöld Otthon Program és a kapcsolódó, kedvezményes hitellehetőségek nyomán a kereslet robbanásszerűen megnövekedett az újépítésű lakások iránt és a lendület azóta is kitart, olyannyira, hogy a kínálat nem is tud mindig lépést tartani vele.

Az idei év ingatlanpiaci kilátásai jók, 2022 végéig nem azonosítható olyan jelentős kockázat, ami biztosan fordulóra késztetné a jelenleg pozitív irányú piaci mutatókat. A forgalom további növekedése, az otthonteremtési támogatások közelgő véghatárideje miatt is, egyértelműnek látszik. Az újlakások áremelkedése valószínűleg a használt piacon is éreztetni fogja hatását. A további áremelkedés lehetőségét és mértékét ugyanakkor alapvetően befolyásolja a magyar és nemzetközi gazdaság teljesítménye, a reálbér és kamatkörnyezet változásai és az aktuálisan elérhető támogatások.