2022-ben erre számítanak a magyar ingatlanpiac meghatározó szereplői

Gulyás Ede, a GTC Magyarország országigazgatója

A 2022-es év ingatlanpiaci folyamatainak kulcsszava az ESG és az általános költségnövekedés lesz, mely témák egymástól függetlenül, de akár egymással összefonódva is értelmezhetők. A bérlők, a tulajdonosok és a befektetők számára is egyre hangsúlyosabbá válik a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) működési filozófia. A karbonsemlegesség, a fenntarthatóság, az energiahatékonyság környezetvédelmi szempontból, míg az egyenlőség, az elfogadás, a szociális felelősség társadalmi szempontból, a jogi, társadalmi normáknak való megfelelés a szervezeti viselkedésben pedig irányítási szempontból az egyik legfőbb elvárás a piaci szereplők részéről. Ezek a vállalatok értékének meghatározásában is mind intenzívebben megjelennek.

Az építési és kiépítési költségek, valamint az építőipari anyagok árának emelkedése miatt a bérleti díjaknak elsősorban az új építésű ingatlanoknál kellene növekedniük annak érdekében, hogy biztosítva legyen az elfogadható megtérülés. Az eddigiekhez hasonlóan ez magával húzza a meglévő irodaállomány bérleti díját, bár kisebb arányban. A közüzemi díjak összességében legalább 50% százalékkal növekednek majd. 

Tekintettel arra, hogy ezek a költségnemek képezik a teljes üzemeltetési költség legalább harmadát, éves szinten a díjnövekedés volumene elérheti az eleve megugró infláció akár 3-szorosát is. A két terület között az alapvető különbség az, hogy míg egy jövőbe mutató működési filozófia megvalósításához szükséges többletköltségek vállalása nem általános, addig a működési költségek növekedését mindenki kénytelen lesz átélni.

Pillar

Noah Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója

A magyarországi ingatlanbefektetési piac egy gyors visszapattanással körülbelül 20 százalékos növekedést zárt tavaly év végéig a pandémia berobbanása által sújtott 2020-as évhez képest, az idén pedig várakozásaink szerint a piac volumene újra megközelítheti a 2019-es számokat is, amit a külföldi befektetők mellett a hazai szereplők aktivitása is támogat. Ami pedig az ingatlanfejlesztési szegmenseket illeti, az ipari szegmens az elmúlt évek nagy nyertese, és ez a trend idén is folytatódhat. Az online kereskedelem évek óta folytonos fejlődésen megy keresztül, a világjárvány miatt pedig még ehhez képest is ugrásszerűen megnövekedett a webshopok és interneten leadott rendelések, vásárlások forgalma, ez pedig új raktár- és logisztikai igényeket generál.

A hazai lakóingatlanpiac kifejezetten stabil, folyamatosan jelentős a kereslet a lakások iránt, amelyhez a különböző, újlakás vásárlást támogató rendelkezések is segítséget nyújtanak. Várakozásaink szerint az irodapiacon még inkább előtérbe kerül a humán fókusz, illetve továbbra is nagy hangsúly esik az egészségmegőrző, érintésmentes, környezettudatos és high-tech szolgáltatások biztosítására. A kiskereskedelem területén stabil keresletre, míg a szállodapiacon gyors visszapattanásra számítunk. Összességében pozitívan várjuk az idei évet és ennek megfelelően a WING 2022-ben is minden fejlesztői szegmensben aktív lesz.

Számos jelentős projektünk áll fejlesztés alatt. Tavaly elindult a Hungária Office Park első ütemeként a HOP Passage irodaház fejlesztése, és a városligeti Liget Center és Liget Auditórium fejlesztése is folyamatban van. Jelenleg is zajlik az óbudai EuroCenter felújítása, amely GOBUDA Mall néven nyílik meg újra tavasszal. A logisztikai beruházások terén 2021-ben elindult az East Gate PRO csarnoképületeinek fejlesztése. Mindeközben zajlanak a többfunkciós Liberty komplexum építési munkái, amely várhatóan 2023 elejétől várja első bérlőit. A lakóprojektek közül a LIVING ernyőmárkánk alatt zajlik a Le Jardin fejlesztése, illetve a Kassák projekt második üteme, a Kassák Passage. A Park West első üteme idén év elején kerül átadásra, és elindultak a Park West 2 kivitelezési munkálatai is.

Várakozásaink szerint 2022-ben a régiós piacokon is a magyarországihoz hasonló trendek érvényesülésére lehet számítani, és a tavaly indult kedvező tendenciák tovább erősödhetnek, a WING pedig aktív részese kíván lenni a folyamatoknak. 2021-ben a WING többségi tulajdonában álló lengyelországi Echo Investment megvásárolta az Archicom 66 százalékos tulajdonrészét, így Lengyelország legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő vállalkozása lett, ami egy újabb lépés abba az irányba, hogy megkerülhetetlen régiós ingatlanpiaci szereplővé váljunk.

Összességében véve optimistán tekintünk 2022 elé, hiszen mint azt a kihívásokkal teli elmúlt két évben is bizonyítottuk, mind a hazai, mind a lengyel piaci pozíciónk stabil, a portfóliónk diverzifikált, a pénzügyi erőnk és a hozzáértő csapatunk pedig jó alapot biztosítanak a további növekedéshez itthon és a teljes régióban egyaránt.


HOP Passage

Gereben Mátyás, a CPI Hungary country menedzsere

2022 sok szempontból izgalmas év lesz. A piaci viszonyok láthatóan formálódtak az elmúlt két évben, ezért kulcsfontosságú, hogy ehhez a változáshoz megfelelően tudjunk alkalmazkodni. Az irodai szegmensben a bérbeadás lassul, a hibrid megoldás a hétköznapjaink részévé vált. Ilyen helyzetben bérbeadóként az elsődleges feladatunk a bérlők teljes körű kiszolgálása a megtartás érdekében.

Alapvető céljaink a hatékonyabb FM és PM tevékenység révén egyrészt az üzemeltetés költségeinek optimalizálása; másrészt a kényelmi szolgáltatások kiterjesztése, hogy azokhoz a bérlőink ne csak az irodában, hanem otthon is hozzájussanak; illetve harmadrészt egy olyan közösség építése a bérlőink között, akik hasonló értékrendek mellett (fentarthatóság, innováció, humán fókusz) ki tudják aknázni nem csak a bérbeadó, de a másik bérlő által nyújtott lehetőségeket is.

Az idei év a megújulásról is szól, hisz a Campona Bevásárlóközpont teljes belső átalakításon megy keresztül, és tavasszal – új mágnesbérlőkkel a fedélzeten – már egy modern és otthonos környezetben fogja várni a vásárlóit. De ebben az évben befejezzük az Andrássy Palota és az Aréna Corner irodaházaink közös területeinek teljeskörű felújítását is. Hisszük, hogy 2022-ben Budapest újra a turisták célpontjává fog válni, ezért kerül felújításra Budapest szívében, a Mérleg utcában található szállodai projektünk, amely szeptembertől a CPI Hotels által üzemeltetett Mamaison brand alatt várja a szállóvendégeket.

A CPI mindig is elkötelezett volt a zöld megoldások és a fenntarhatóság mellett, ebből a szempontból 2022 szintugrás lesz a cég számára. Két megaberuházás keretein belül napelemparkokat telepítünk a bevásárlóközpontjaink tetejére, melynek összteljesítménye meg fogja haladni az 1,5MW teljesítményt, és ezt az energiát is a CPI ingatlanportfólió zöldítésére fogjuk fordítani.


Gateway Office Park

Címlapkép: Getty Images

Az első rész itt olvasható.