Kastélyok, villák, műemlékek

A kastélyok, villák és műemlék épületek gazdag történelmi örökséget képviselnek, és egyúttal időutazásra hívnak minket a múltba. Ezek a lenyűgöző építmények nem csupán falakkal körülvett terek, hanem igazi műalkotások, melyek mesélnek az elmúlt évszázadok stílusáról és életmódjáról. A kastélyok grandiózus pompája, a villák eleganciája és a műemlékek egyedi karaktere mind együtt formálják a kulturális kincsek palettáját, melyeket érdemes felfedezni és megőrizni a jövő generációi számára.

Mutatunk 5 olyan ingatlant, melyben visszacsöppenünk a múltba.

Törökbálinti antik villaépület

A 1895-ben Walla József mozaik- és cementáru-gyáros családja által építtetett villa a 2669 négyzetméteres ősfás park felső részén található. A Walla-kastélynak is nevezett épület eklektikus stílusú, döntően neoreneszánsz stílusjegyekkel. A villaépület színes üvegablakai szecessziós ornamentikáját Róth Miksa, Walla József veje alkotta, aki világhírű mozaikművész volt. Az ablakok szinte életre kelnek a külső fény hatására. 

Tét, Győr-Moson-Sopron vármegye

A késő gótika és reneszánsz stíluselemeket magában hordozó épületet szépen csinosítgatták az idő előrehaladtával, így visszanyerte egykori dicsőségét. Eredetileg 1869-ben építették, akkor még kúriának, majd 1904-ben kastéllyá emelkedett. Az egyik oldalt, a korábban már említett, Róth Miksa által tervezett üvegfestményes ablakok díszítik. A terület számos kikapcsolódási és sportolási lehetőséget kínál, mint például grillterasz, teniszpálya, minigolfpálya, játszótér és lovarda.

Röszke ikonikus épülete 

Szegedtől nem messze, Röszke szélén, a Holt-Tisza partján, egy 930 négyzetméteres telken található kastélyt kínálnak eladásra. Az 500 négyzetméteres, 3 szintes, tetőteraszos épület páratlan panorámával rendelkezik, és saját vízparttal büszkélkedik. A fűtést 2 cserépkályha, búboskemence és konvektorok biztosítják. A 930 négyzetméteres telek területén medence is található, és a 9 szobás ingatlannak csak a képzelet szabhat határt.

Andreánszky-kastély

Az Andreánszky-kastély Alsópetény szélén található. A kastély Hild József kúriáinak stílusában épült, egyszintes, palával fedett klasszicista épület volt. A kastély egykori birtokosa Somogyi Antal, a jászok kapitánya volt. A 18. század második felében a Somogyi család birtokát és a hozzá tartozó kastélyt Andreánszky Sándor vásárolta meg, később báró Andreánszky István nyugalmazott államtitkáré lett. A kastély utolsó tulajdonosa báró Andreánszky Gábor (1845–1908) volt országgyűlési képviselő, világhírű paleobotanikus, az MTA levelező tagja volt.

Velencei-tóra panorámás villa

Festői környezetben, Sukorón, eladó egy Velencei-tóra panorámás villaépület. A 3000 hektáros Lovasberényi véderdővel szomszédos területen fekvő ingatlan két épületszárnyra tagolt, összesen 1450 négyzetméter lakóterülettel rendelkezik. Hozzá tartozik egy 175 négyzetméteres wellness részleg áramoltatós úszómedencével, gőzkabinnal, szaunákkal, valamint egy 62 négyzetméteres napozóterasszal. Az ingatlanhoz örökpanorámás, 200 négyzetméteres és 154 négyzetméteres térkövezett teraszok, présház, pincék, valamint két szalon jellegű, rendkívül elegáns nappali is tartozik. Az ingatlan számos további tulajdonsággal büszkélkedik.