Már csak ez hiányzott! Még az áram is hatással lehet a lakáspiacra

Az új rezsiszabályozás – amely áramárplafont vezet be egyebek mellett a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kisvállalkozásoknál – hatással lehet az eladó és kiadó lakások, ezen belül a lakáshotelek piacára – áll az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy a lakáshotelek szempontjából legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra az ingatlanokat.

Tervezhetőbbé válnak a költségek

A rövid távra kiadó lakások rezsiproblémája korábban abból adódott, hogy a legtöbb társasházban működő lakáshotel még mindig lakossági áron vételezi az áramot, ami nem minden esetben felel meg a szolgáltatók szabályzatának.

“Már meg is jelent az a jogszabály, amely július 1-től megawattóránként 200 eurós felső korlátot szab meg a többek között a szálláshely-szolgáltató kisvállalkozásoknál. Emiatt egy az ingatlanukat üzletszerűen kiadó, elsősorban a társasházakban működő lakáshotelek üzemeltetői komoly bizonytalansági tényezőt szabadulnak meg. Az áramársapka miatt tervezhetőbbé válnak a kiadások és így a vállalkozások hozama is.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelenleg a befektetők részéről is visszafogottabb a kereslet az eladó lakások iránt, ám az infláció visszahúzódása, a kamatok csökkenése, összességében a bizonytalan gazdasági környezet enyhülésével javulhat a helyzet. Az ingatlan.com összegyűjtötte, hogy a lakáshotelek szempontjából az elmúlt években legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra a lakásokat június közepén.

“Lakáshoteles” árkörkép

A VI. kerületben 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek, míg a VII.-ben alig több mint 1 millió forint ugyanez. A két kerületben az eladó lakások középértéke pedig 65 és 52 millió forintot tesz ki.

A VIII. kerületben 900 ezer forint a négyzetméterár, emellett 44 millió forint egy-egy lakás átlagos ára. A XI. és XIII. kerületet pedig szintén 1 millió forint feletti négyzetméterár jellemzi, előbbiben 63 millió, utóbbiban pedig 55 millió forintos kínálati átlagárral számolhatnak a vevők.