Folytatódik a Nyugati pályaudvar felújítása

Megkezdődik a Nyugati pályaudvar keresztaluljárójának felújítása és a hozzá tartozó peronlift cseréje – tudatta a MÁV Zrt.

A keresztaluljáró felújítása két fő részből áll: az egyik az aluljáró álmennyezetének, világításának és burkolatainak felújítása, a másik pedig – az akadálymentesítés érdekében – a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó cseréje. A MÁV sikeres közbeszerzési eljárásokat követően kötött szerződést mindkét munka elvégzésére, és csütörtökön átadta a munkaterületet a vállalkozónak.

A keresztaluljáró felújítása pénteken próbafeltárásokkal kezdődik: a nagyobb kivitelezési munkák várhatóan augusztus 15-én indulhatnak meg. Mindemellett az utasok továbbra is használhatják majd az aluljárót, mert a munkálatok csak részleges lezárással járnak.

A felújítás keretében elvégzik a metrószinti álmennyezet és padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt, továbbá megújul a falburkolat és az oldalajtók sora, a régi lépcsőkkel együtt. A beruházás várhatóan az év végén fejeződhet be. A használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kilogramm teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, „vandálbiztos kialakítású” felvonót fognak beépíteni.

A kivitelezési munkálatok megkezdése előtt el kell készíteni a felvonó beépítéséhez szükséges tervdokumentációt, be kell szerezni tanúsítványokat és a hatósági engedélyeket. Ezt követően, várhatóan ősszel indulhatnak a munkálatok, és szintén év végéig zárulhatnak.

Fotó: Getty Images