Két új parkot alakítanak ki Budapesten

A megújuló sugárutak mentén csak az aszfalt feltörésével lehet helyet teremteni új zöldfelületnek. A következő években két ilyen projekt is megvalósulhat: a Városháza park és a Klinikák zsebpark, írja Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Facebook-oldalán.

Budapest történelmi belvárosának egyik legnagyobb problémája a zöldterületek hiánya. A belső kerületekben mindössze 1 m2 közpark jut egy lakosra, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy nagyvárosban legalább fejenként 9 m2 zöldterületre lenne szükség. Budapest egészére ez a mutató 6 m2/fő, azaz az összmennyiség és az aránytalan eloszlás egyaránt probléma, írja a főváros vezetője.

Ezért a Városháza most még parkolónak használt udvarán már előkészítés alatt van egy méretében és funkciójában egyaránt jelentős, új, fásított városi köztér. Budapest új főterén 8.000 m2 új zöldfelület jön létre, amire különösen nagy igény van a város legsűrűbben beépített részén. Emellett a Városháza parknak fontos közösségi funkciója is lesz: Budapest főtereként társadalmi vitáknak és kulturális rendezvényeknek is helyt ad majd.

Jóval kisebb, de üzenetében szintén fontos hely lesz a Klinikák zsebpark. Itt valóban a “beton helyett fák” gondolat nyer teret, ahol a burkolat helyét apró park veheti majd át. Ráadásul a tervek szerint a park különleges szemlélettel lesz kialakítva, úgy, hogy a szomszédos, gyógypedagógiai profilú óvodába és iskolába járó gyerekek igényeinek is maximálisan megfeleljen.