4 milliárd euróval támogatják a nettó zéró kibocsátású projekteket

2024. április 9-ig nyújthatóak be pályázatok az Európai Bizottság által az Innovációs Alap keretében kiírt rekordösszegű, 4 milliárd eurós keretösszegű felhívásra. A felhívásban három témakörben várják a nettó zéró kibocsátással kapcsolatos projekteket: általános- és csúcstechnológiás dekarbonizáció, illetve a megújuló energiatermeléshez kapcsolódó gyártási kapacitás bővítése.

1. Általános dekarbonizációs projektekkel három méretkategóriában lehet pályázni:

  • nagyprojektek: 1,7 milliárd eurós keretre nettó 100 millió euró feletti projektköltség esetén pályázható,
  • közepes projektek: az 500 millió eurós keret 20-100 millió eurós projektekkel érhető el,
  • kis projektek: 2,5-20 millió eurós beruházásokat egy 200 millió eurós keretből támogatnak.

2. A csúcstechnológiás dekarbonizáció esetén 2,5 millió eurós költséget meghaladó, kísérleti projektek benyújtására nyílik lehetőség egy 200 millió eurós kereten belül.

3. Ezen felül pedig 1,4 milliárd euró támogatja a tiszta technológiák (megújuló energia termelése és tárolása, hőszivattyúk, hidrogéntermelés) gyártásához kapcsolódó, 2,5 millió eurót meghaladó költségű projekteket.

A korábban az Alapból támogatott több mint száz projekt után számos további projekt lehet jogosult 60%-os beruházási támogatásra, ha megfelelő az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciálja és innovációs szintje, megismételhető, és kellően kiforrott, illetve költséghatékony.

A pályázók köre széles: az energiaigényes és a megújulókkal kapcsolatos iparágak ugyanúgy pályázhatnak, mint az energiatárolás, a közlekedés, vagy az építőipar szereplői. A pályázatok benyújtására 2024 áprilisáig van lehetőség, a nyerteseket 2024. IV. negyedévében értesítik, a támogatási szerződéseket pedig 2025. I. negyedévében köthetik meg.

Fontos, hogy a projektek csak kivételesen indokolt esetben kezdhetők meg a támogatási szerződés megkötése előtt, a pályázat benyújtását megelőzően indult fejlesztések pedig egyáltalán nem támogathatóak. A támogatásban nem részesíthető, de szakmailag ígéretes projektek továbbfejlesztését az Európai Beruházási Bank vállalhatja.

Fotó: pixabay