Így növelhetjük a bérleti díjat, a kihasználtságot és a befektetői érdeklődést

Már korábban bemutattuk a WELL minősítő rendszer jótékony hatásait a a bérlő vállalatok teljesítményére, illetve a dolgozók mentális és fizikai egészségére, amit egyszerűen csak dolgozói jóllétnek hívunk. Most pedig a minősítő rendszer a gazdasági élet és az ingatlanpiac egészére gyakorolt hatásait tekintjük át.

Magasabb bérleti díjak

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az alkalmazottak munkahelyi jóllétébe való befektetés csökkentheti a cégek egészségügyi költségeit és a biztosítási kárigényeket. Elég csak arra gondolnunk, hogy a több kockázati tényezővel rendelkező alkalmazottak, mint például a túlsúlyos, a dohányzó vagy éppen a cukorbeteg munkatársak miatt többet kell költeni az egészségükre, és többe kerül a biztosításuk is. Ráadásul ezen személyek életminősége is jelentősen javulhat, ha tudatosan törekszenek az egészséges életvitelre.

Emellett egy MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatás szerint az egészséges irodákba való befektetés olyan pluszt jelenthetnek a tulajdonosoknak, mint a magasabb bérleti díjak és a nagyobb kihasználtság. Ráadásul az ilyen épületekben jóval tovább maradnak a bérlők, ami a portfólió jövedelmezőségét biztonságosabbá teszi és kiszámíthatóbb jövőképet mutat.

Az MIT kutatói a bostoni irodapiacon vizsgálták a bérleti díjakat, és azt találták, hogy a WELL minősített irodaházak 4,4-7,7%-kal több havi díjat tudnak beszedni négyzetméterenként, mint azok a helyi épületek, amelyek nem törekedtek az egészséges környezet megteremtésére.

De olyan tényezők is növelhetik a magasabb bérleti díjakat, mint a biofília, hiszen például New Yorkban a magasabb Green View Index pontszámok alapján magasabb bevételt érhetnek el a tulajdonosok. Az irodai növényzet ugyanis javítja a mentális-fizikai egészséget és a termelékenységet. Valamint a nappali fénnyel rendelkező ingatlanok több pénzt kérhetnek a bérlőktől, hiszen az ablak nélküli környezet negatívan befolyásolja a dolgozók termelékenységét.

Pandémia és távmunka

A távmunka és a hibrid modell térnyerésével egyidejűleg még fontosabb szemponttá vált a dolgozói jóllét, hiszen a rugalmas tér lehet az irodapiac jövője, amely együtt jár a magas kihasználtsági ráta megőrzésével. A pandémia döbbentette rá a nagyvilágot, hogy a gazdasági szereplők, a vállalatok jövője maga az ember, az alkalmazottak vitalitásának megőrzése.

Ezek a törekvések már érezhetők az ingatlan- és vagyoneszközök értékelésében is, nem véletlenül az új épületek értéke nő, míg a régi házaké csökken. Az egészséges munkakörnyezetbe való befektetés már nem csak a bérlő vállalat szintjén, hanem az egész ingatlanérték-láncban mérhető pénzügyi előnyökkel jár.

Tovább gondolva a folyamatot, az előnyök elérnek egészen a befektetői szintig, ráadásul nem csak az ingatlanok értéke növekszik, hanem a nagy bérlő vállalatok értéke is, amelyek ilyen helyeken tartanak fenn munkahelyeket.

Hitel, ESG és Taxonómia

Azokba a cégekbe fektetnek szívesen, ahol az innováció az alkalmazotti és ezzel együtt a szervezeti teljesítmény növekedésével járnak együtt. De még olyan járulékos előnyök is származhatnak a WELL épületekből, mint a tulajdonosok által felvett hitelkamatok alacsonyabb szintje, hiszen a bankok is tudják, hogy egy versenyképes felújítás alacsonyabb üresedést jelenthet az adott irodaházban. Végső soron a tulajdonosok nagyobb valószínűséggel törlesztik a hiteleket, miközben természetesen az ingatlan értéke is növekszik.

Mindezekhez kapcsolódik az ESG keretrendszere a vállalatok és a befektetők számára, amelyben szintén meghatározó elem a fenntarthatóság az egészségügyi megfontolásokkal összefüggésben is. Ez érvényesük mikróban és makróban is, hiszen kicsiben egy-egy vállalat vagy irodaház jöhet szóba, míg globálisan a felmelegedés, az egész társadalom kerül fókuszba, és magának a bolygónak a jövője a tét. Vagyis a befektetők egyre inkább holisztikus megközelítést alkalmaznak az értékteremtés mérlegelése során.

Az ESG rendszere folyamatosan fejlődik, egyre aktívabban használja az egészségügyi és társadalmi teljesítménymutatókat, ezek segítségével a vállalati vezetés minőségét mérlegelik a befektetési döntések esetében. Emellett az Európai Unió is hozott egy Taxonómia rendeletet, amely meghatározza a fenntartható üzleti tevékenységeket, és akár kedvezőbb finanszírozási feltételeket is jelenthet. A rendelet segíti a befektetőket, hogy különbséget tehessenek a gazdasági tevékenységek között, amelyek társadalmi szempontból fenntarthatóak és amelyek kevésbé.

Fotó: Getty Images