10 kérdés a WELL minősítésről – Amit mindig is tudni akartál!

1. Mire jó ez egyáltalán?

Elsősorban arra, hogy jól érezzük magunkat az irodában. A WELL Building Standard szabvány (röviden WELL) az emberi egészséget és jóllétet elősegítő terek létrehozásának és tanúsításának keretrendszere. Az épülettervezés és a well-being közötti összefüggés régóta ismert, ezt intézményesítette 2013-ban az International WELL Building Institute (IWBI) azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson. A minősítő rendszer arról szól, hogy fizikai és mentális egészségünk támogatásával a legjobb munkát végezhessük és a legjobb önmagunk lehessünk.

A Covid-19 egy kicsit összekuszálta ugyan a szálakat a munka világában, de még ma is érvényes a régi igazság, hogy időnk 90%-át épületekben, zárt térben töltjük – ebből 8-10 órát a munkahelyünkön –, ami hatással van a közérzetünkre. Nagyon nem mindegy, hogy milyen környezetben tesszük ezt, mi vesz bennünket körül, és milyen hatékonyságú munkavégzést tesz lehetővé a munkahelyünk – emiatt érdeke a munkaadóknak és az irodaház üzemeltetőknek a tanúsítvány megszerzése, illetve a mögöttes tartalom megvalósítása.

2. Miben más a WELL?

 Más tanúsítási rendszerektől eltérően – mint például a LEED, BREEAM, ESTIDAMA, HK BEAM – , a WELL Building Standard az egészséget és a jóllétet helyezi a tervezési és építési döntések középpontjába. Nagy(obb) hangsúlyt kapnak a humán szempontok, valamint ezek javítását célzó stratégiák az épületben, anélkül, hogy elhanyagolnák annak fenntarthatóságát és a környezetre gyakorolt hatását.

3. Mekkora létesítményt minősítenek?

Bármilyen léptékben működik, egyetlen belső helyiségtől kezdve egy teljes irodaházra vagy egy szervezetre vonatkozóan is lehet kérni minősítést. A tervezésre, a működtetéssel összefüggő protokollokra, illetve a teljes vállalatokra kiterjedő szigorú szabványok meglétét, illetve azok betartását nem az IWBI, hanem egy jogosítványokkal rendelkező harmadik fél ellenőrzi. A WELL tanúsítvánnyal rendelkező épületeket 3 évente újra kell tanúsítani.

4. Mit néznek a minősítők?

Mindent. Jelenleg a WELL második verziójánál tartunk (ez 2018 májusa óta érhető el), hivatalosan ez a WELL V2. A WELL Building Standard V2 100 jellemzőből áll (teljesítménymutatók, tervezési stratégiák és irányelvek), amelyek 10 „koncepció” köré vannak csoportosítva: levegő, víz, táplálkozás, fény, mozgás, hőkomfort, hang, anyagok, tudat és közösség.

Ha valaki úgy dönt, hogy megpályázza a minősítést, be kell nyújtania az egyes területekre vonatkozó dokumentációt, amit a tanúsító szervezet egy pontrendszer szerint értékel. A projekt a megszerzett pontok összessége alapján a tanúsítás négy szintjének egyikét jelző plakettet kap. WELL bronz: 40 pont, ezüst: 50 pont, arany: 60 pont, és a WELL minősítés csúcsa, a platina szint: minimum 80 pont. A projektek kategóriánként legfeljebb 12 pontot szerezhetnek, és a tíz koncepció összesen legfeljebb 100 pontot érhet el. A projekteknek kategóriánként legalább két pontot kell szerezniük (vagy a levegő és a hőkomfort koncepciók esetében legalább négy pontot együttesen).

A vizsgált szempontoknak (a magyarra nem pontosan vagy csak erőltetetten lefordítható feature-nek) két típusa van: előfeltételek és optimalizálások. Az előfeltételek olyan kötelező követelmények, amelyeket a WELL tanúsítvánnyal rendelkező helyiségek alapvető követelményeinek tekintünk. Ám a projektek pontokat szerezhetnek opcionális jellemzőkkel, úgynevezett optimalizációkkal is. Minden projekt kiválaszthatja, hogy ezek közül melyiket kívánja megvalósítani, illetve, az egyes optimalizáláson belül mely részterületekre kíván fókuszálni.

5. Csak irodák szerezhetnek WELL minősítést?

Nem. Megszerezhető lakóépületekre, kiskereskedelmi, oktatási, ipari létesítményre, raktárra vonatkozóan és a vendéglátás területén is. De tagadhatatlan, hogy az irodaszektor jár az élen. A tényleges pontosítást a WELL akkreditált szakemberek (WELL AP) végzik, akik komoly szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek a WELL keretrendszerek és azok alkalmazása terén. A WELL AP stratégiailag irányíthatja a projektcsapatot a WELL-tanúsítvány sikeres megszerzése érdekében. A minősítési folyamatnak a helyszíni szemle is a részét képezi.

6. Mennyire elterjedt?

Egyre jobban. Az IWBI szerint a WELL Building Standardot jelenleg több mint 67 országban alkalmazzák, ami világszerte több mint 400 WELL tanúsított projektet, további 5507 tanúsítás alatt álló épületet jelent, összességében kb. 76 millió négyzetméteren. Magyarországon is van már WELL minősített épület, és a „sorban álló” – többnyire irodaházak – száma is közelít a harminchoz.

Magyarországon elsőként a Corvin Technology Park kapta meg – még a tervezés során – az előminősítést, a kész épület pedig a WELL Gold oklevelet. Meglévő épületek és új építési projektek egyaránt megszerezhetik a WELL-tanúsítványt. A régebben épült irodaházak esetén sincs feltétlenül szükség kiterjedt felújításra vagy átépítésre ahhoz, hogy a tanúsításhoz szükséges pontszámot összegyűjtsék, de természetesen sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb, ha az említett 100-as szempontrendszer többségét már a tervezéskor figyelembe veszik.

7. Hogyan kezdjünk neki?

Először is regisztráljunk egy számunkra szimpatikus minősítő szervezet honlapján, majd szerezzük be az előírt dokumentumokat, melyek bizonyítják, hogy a projekt megfelel a WELL Épületminősítési rendszerben támasztott követelményeknek. Néhány héten belül jelentkezik a WELL AP, aki hiánypótlást kér(het) és véleményez. (A hiánypótlási eljárás az első körben jellemzően még díjmentes.) Amennyiben az összes dokumentum megfelelő, elindul az eljárás, amelynek része a helyszíni bejárás is.

Ezt követően az IWBI WELL jelentést készít a projektről, amit online tesz közzé. A jelentésben tételesen szerepel, hogy mely kritériumoknak felelt meg a projekt, megkapta-e a WELL tanúsítványt, illetve, hogy melyik fokozatot érte el az eljárás során. A jelentéssel szemben 180 naptári napon belül fellebbezéssel lehet élni, amennyiben ez nem történik meg, az IWBI elfogadottnak és véglegesnek tekinti a jelentést.

8. Mire jó még?

Némely fehérgalléros szektorban komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a munkaadók, és a jól képzett, piacképes tapasztalattal rendelkező alkalmazottak megtartása és toborzása mára a HR egyik legfontosabb feladatává vált. Az élen járó cégeknél az employer branding szerves része az irodai lét kvalitása, komoly versenyelőnyt jelent, ha egy irodaház minőségi irodatereket tud biztosítani. A nagy kérdés mindig is az volt, hogy meg lehet-e valósítani, hogy a munkaadó megfelelő minőségű munkát kapjon kézhez, miközben a munkavállaló megőrizi szellemi integritását, és örömét leli a munkában.

A potenciális munkavállaló persze nem azt fogja kérdezni, hogy leendő irodája hány pontot szerzett a WELL minősítés levegő kategóriájában, hanem azt érzékeli, hogy az adott helyen szívesen dolgozna. (És esetleg meg sem tudja pontosan határozni, hogy miért, de azt pontosan látja, hogy van elég személyes tere, kilát a kertre, jók a színek, és felsorolhatnánk még jónéhányat a 100 szempontból.) Mindez nem a véletlen műve: a minősítő rendszer kidolgozásában épületgépészek és mérnökök mellett komoly szerep jutott az orvosoknak és pszichológusoknak is.

Az okos üzemeltető/bérlő pedig idejekorán felméri, hogy a költségráfordítás fejében komoly hatékonyság-növelést, valamint munkaerőmegtartást várhat el. Még egy fontos szempont: a WELL-minősítés során megszerzett „jó pontok” a LEED-minősítés megpályázásakor is felhasználhatók. Átfedést elsősorban a levegő, a hőkomfort, az akusztika, a kilátás, árnyékolás, a világítás és hasonló témakörök kapcsán találunk. (A keresőben érdemes megnézni a well-crosswalks kifejezést.)

9. Sokba kerül?

Relatív. A cégek nem szívesen adnak listaárakat, de a nemzetközi sajtóban azért lehet találni néhány számot. Eszerint a jelentkezési díj 2500 dollár, egy négyzetláb (1 négyzetméter egyenlő 10,76 négyzetlábbal) minősítése 16 dollárcent, de van egy minimum díj (6500 dollár) és egy plafon is, amit 98 ezer dollárban határoztak meg. A helyszíni teszt újabb 6500 dollár. Átszámolva összességében idehaza is néhány millió forinttal kell számolni, értelemszerűen a terület nagyságától függően.

10. És mi van a COVID-dal?

A pandémia okozta válságot követően az International WELL Building Institute bevezette a WELL egészség-biztonsági minősítést. Az új WELL Health-Safety Rating egy ellenőrizhető, harmadik fél által ellenőrzött minősítési rendszer, amely segítséget nyújt az épületek tulajdonosainak, létesítménygazdáinak és üzemeltetőinek a COVID-19 terjedésének mérséklésére és a jelenlegi krízishelyzetben és azon túl is a legjobb gyakorlatok (lásd még best practise) végrehajtásában. 

A WELL Health-Safety Rating hatékony eszközt nyújt az épületek üzemeltetési és menedzsment csapatainak. Így ők megtehetik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ott dolgozók és a látogatók egészsége és biztonsága prioritást élvezzen. Hasznos lehet akkor is, ha az irodatereket a COVID-19 utáni visszatérésre készítik fel, bizalmat ébresztve valamennyi érintettben.

A cikk az Ingatlan Évkönyv legújabb kiadásában olvasható és elérhető itt.

Fotó: Corvin Technology Park